Mot normalt kaldt i Oslo! Men hvor mot normalt?

Dagbladet meldte lørdag 18. november om laveste temperatur målt så tidlig i sesongen på 20 år i Oslo.

Natt til lørdag ble det målt -9,4 grader på Blindern, dette tangerer døgnminimumsmålingen målt 12. november 2002.

Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe viser til at det er “uvanlig kaldt” flere steder i Sør-Øst-Norge, og siteres på følgende når Dagbladet ringer:

– Det har vært sjeldent kaldt i Oslo. Det er ikke ofte vi har såpass lav temperatur så tidlig på sesongen, sier han.

– De siste 25 åra er den laveste verdien så tidlig på sesongen i 2002, med 9,4 minusgrader.

Værstat syntes dette var interessant og ønsket å finne ut hvor sjeldent og uvanlig slike temperaturer er på Blindern.

Bli medlem i Værstats nyhetsbrev og få med deg når Værstat publiserer nye saker.

Hvor uvanlig er slike temperaturer på Blindern i Oslo?

Ved å bruke tjenesten “datosøk” på verstat.no kan vi enkelt få en oversikt over minimumstemperaturer målt på målestasjonen på Blindern.

I oversikten har jeg filtrert på Blindern, november, og de 18 første dagene (i filtre markert i gult). Tabellen i midten viser oversikt over minimumstemperaturer, sortert fra lavest.

Skjermutklipp fra Værstats Datosøk, 19.11.2023. Filtrert på de 18 første dagene i november.

Fra oversikten ser vi at det er vært målt lavere temperaturer i 18 første dagene i november 20 ganger før årets måling, siden målingene startet 1937.

NB! Det er gjort homogenitetsjustering i målerserien for Blindern, dette indikerer at temperaturene som måles i dag ikke er helt sammenlignbar med temperaturer målt tidligere. Les mer om det her: Oslos temperaturstatistikk ble endret i det stille i 2013 (verstat.no)

Det er målt lavere temperatur fire ganger i 1947, fire ganger i 1968 og tre ganger i 1970. Så det ser ut til at det er enkeltår som skiller seg ut.

Men det er altså på 70-tallet sist man har målt under -10 grader så tidlig i året.

Værstat har tidligere skrevet om forholdet mellom NAO-indeksen og vintertemperaturer i Norge, og fant en samvarians. De senere årene er det vært registrert en overvekt av positiv NAO-indeks i vintermåndene, som har sammenheng med mildt vestavær.

Les mer i denne saken: Kan kjent værfenomen ha bidratt til økte vintertemperaturer i Norge? (verstat.no)

I videokonferansen “Klimastatus 2020” 6. januar 2021 svarer Hydrolog Ole Einar Tveito på spørsmål om henvisning til “klimaskifte” vedr. endringer rundt 1990 (følg lenke, se fra 1:08:00).

Det vi har sett i seriene våre, at årene rundt 88/89 var veldig varme og veldig våte år – spesielt i Sør-Norge. Årene før var faktisk veldig kalde. Det vi har sett på når vi har analysert seriene er at hele temperaturen, spesielt om vinteren gjør et hopp oppover. (…) Det virker som vi gikk inn i en litt annen type temperaturregime rundt 1990. Årsakene til det har vi ikke helt klart å avdekke, så det er noe vi har lyst til å se nærmere på.

Temperaturregimene for vintertemperaturer har vi mangelfull kunnskap om, og sist vi endret temperaturregime var rundt 1990.

Grafisk fremstilling

Vi kan også se alle døgnminimumverdiene grafisk i døgnvisningen på årsbasis. Her har jeg filtrert på årets minimumsverdier og minimumsverdiene for klimanormalene 1931-1960 (grønne verdier) og 1961-1990 (blå verdier).

Skjermutklipp fra Værstats temperaturside for Oslo Blindern, tatt 19.11.2023. X-aksen viser dag i året.

Her ser vi at døgnminimumsverdien målt 18. november er i nedre spenn sett mot disse to klimanormalene, men kanskje ikke spesielt “unormalt”.

Hvis vi filtrer på dagens klimanormal (1991-2020) ser bildet litt annerledes ut:

Skjermutklipp fra Værstats temperaturside for Oslo Blindern, tatt 19.11.2023. X-aksen viser dag i året.

Her fremstår verdien betydelig mer unormal ut, nederst i spennet man har målt på denne tiden av året. Men at man ser verdier i øvre og nedre spenn er ikke spesielt unormalt.


Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?

  • Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 64 75 94, eller les om muligheter for regelmessige bidrag.

Illustrasjonsbilde: 56619637 | Oslo © Sergiy Beketov | Dreamstime.com

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.