Site icon Værstat

MET om Svalbard: «Eksepsjonelt kald luft» over øya

Det er spennende tider i de arktiske strøk, med høyere havisutbredelse enn vi har sett de senere år.

Følg havisutbredelsen dag-for-dag på Verstat sine nettsider. Daglig oppdaterte grafer!

Det synes at økt utbredelse i havisen kan ha bidratt til kjøligere temperaturer på Svalbard. Meteorologisk institutt (MET) meldte 26/11 om «eksepsjonelt kald luft» over øya:

Verstat har tidligere skrevet om det dramatiske været på Svalbard:

Det ble referert til fagfellevurdert forskning som viste til følgende observasjoner om utviklingen i Svalbards temperaturer (fritt oversatt):

«Gjennom hele tidsspennet for temperaturserien har temperaturene for Spitsbergens vestlige klima gjort stegvise endringer. Endringene har vekslet mellom kalde og varme regimer: 1899-1929 var kaldt, 1930-1961 varmt, 1962-1998 kaldt, og 1999-2018 varmt«.

Med basis i denne forskningen er Verstat overrasket over at MET mener at luften over Svalbard synes å være «eksepsjonelt kald». Kan det være at vi er i ferd med å veksle tilbake til et kaldt temperaturregime?

Hva viser temperatur- og havisstatistikken?

Vi ser fra temperaturstatistikken for Svalbard at temperaturene ligger i nedre sjikt av temperaturene vi har sett gjennom siste klimanormal (1961-2020, angitt i grå farger), men at vi har sett også enda lavere dagsmiddeltemperaturer tidligere.

Verstat kan derfor ikke se at temperaturene viser noen eksepsjonell situasjon.

Hva med den lokale havisstatistikken?

Regional havisutbredelse – Svalbard. Faksimile fra cryo.met.no, hentet 27.11.2021

Vi ser at sammenfallende med de relativt lave dagsmiddeltemperaturene på Svalbard lufthavn, så ser vi havisutbredelsen har beveget seg opp mot gjennomsnittet for perioden 1991 til 2020.

Følg «kald dag» statistikken!

I anledning den spekulative artikkelen i NRK om Svalbard, så publiserte Verstat «kald dag»-statistikk. Se hvor mange dager under -10 grader det har vært over tid. Statistikken oppdateres daglig hver natt.

Ser vi et regimeskifte på Svalbard, med lavere temperaturer?

Bli med å gjett hvor mange «kalde dager» vi vil registrere i år i kommentarfeltet!

Rød linje viser antall siste 12 måneder, og gjennomsnittet for hele perioden i sort linje.

Oppdatering 27.11.2021 – la inn temperaturstatistikk (dagsmiddel på årsbasis) og regional havisutbredelse rundt Svalbard.


Støtte Verstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk? Følg Værstat på facebook eller MeWe, omeld deg på nyhetsbrev for å bli minnet på når vi kommer med nytt innhold!

Ønsker du mer slikt innhold? Les om hvordan Værstat finansieres og om muligheten til å bidra økonomisk her.

Exit mobile version