Varmekrise på Svalbard? Vintertemperaturer på nivå med 800-tallet ifølge forskning

Værstat.no har gjennom flere artikler fokusert på temperaturstatistikk på Svalbard. Vi har automatisk oppdaterte grafer, og har skrevet innsiktsartikkel om utviklingen i temperaturene.

I helgen skrev vi om NRKs spekulative reportasje om utviklingen i temperaturen.

Det er hovedsakelig vintertemperaturene som varierer voldsomt, og hvor vi har sett betydelige økninger de siste årene. Hvordan ser utviklingen ut i et virkelig langsiktig perspektiv?

Utviklingen i vintertemperaturer siden 800-tallet

Forskere fra Norsk polarinstitutt har i en publisert forskningsartikkel rekonstruert vintertemperaturer for Svalbard siden 800-tallet. Forskerne har ved hjelp av iskjerneprøver målt isotoper som gir en proxy som kan brukes til å beregne temperaturer tilbake i tid.

Beregningene er målt opp mot faktiske observasjoner gjennom 1900-tallet, og gir godt samsvar mellom beregnede temperaturer og faktiske målinger.

Divine, D. et al. 2011. Rekonstruerte lufttemperaturer (SAT) i Svalbard for vintermånedene (DJF: desember, januar og februar). Værstat har markert nåværende nivå med rød strek og blå sirkel.

Den rekonstruerte temperaturdataserien viser at det var relativt varme vintertemperaturer rundt 800-900 tallet.

Vintertemperaturene falt så gradvis fram til begynnelsen av 1900-tallet. Den siste perioden perioden fram mot 1900-tallet så betydelig lavere temperaturer og kalles den lille istiden.

Den blå sirkelen angir observerte middeltemperaturer gjennom vinteren fra 2000-tallet til 2020. Rød strek gir -5 grader. Se tilsvarende anmerkninger i graf over observerte middeltemperaturer fra 1900 til 2020 nedenfor.

Les mer om varmeperioden i middelalderen og den lille istiden i forskning.no.

Siste 120 års utvikling i vintertemperaturer

Nedenfor ser dere værstat.no sin egen graf over utviklingen i vintertemperaturer på Svalbard. Denne er hentet fra vår egen nettside med interaktive månedsgrafer (justert til jan, feb og des).

Grafen viser tydelig at toppene for middeltemperaturer om vinteren gjennom 2010-tallet var opp mot -5 grader. 10-års rullerende middeltemperatur lå jevnt mellom -10 og -5 grader.

Det er derfor grunn til å tro at temperaturene vi ser nå er på nivå eller under man hadde på Svalbard på 800-900 tallet. Det kan synes som disse temperaturene var relativt jevne over en lengre tidsperiode, og er således ikke unormalt for Svalbard.

Hva forårsaket denne varmeperioden og kan det trekkes paralleller til dagens periode med relativt varme vintertemperaturer?

Følg værstat.no på Facebook for å bli påminnet om når vi kommer med nytt innhold!

Ønsker du mer slikt innhold? Les om hvordan Værstat finansieres og om muligheten til å bidra økonomisk her.

Illustrasjonsbilde brukt med tillatelse fra Stein Egil Liland fra Pexels

2 kommentarer

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.