MET om Svalbard: “Eksepsjonelt kald luft” over øya

Det er spennende tider i de arktiske strøk, med høyere havisutbredelse enn vi har sett de senere år.

Følg havisutbredelsen dag-for-dag på Verstat sine nettsider. Daglig oppdaterte grafer!

Det synes at økt utbredelse i havisen kan ha bidratt til kjøligere temperaturer på Svalbard. Meteorologisk institutt (MET) meldte 26/11 om “eksepsjonelt kald luft” over øya:

Verstat har tidligere skrevet om det dramatiske været på Svalbard:

Det ble referert til fagfellevurdert forskning som viste til følgende observasjoner om utviklingen i Svalbards temperaturer (fritt oversatt):

«Gjennom hele tidsspennet for temperaturserien har temperaturene for Spitsbergens vestlige klima gjort stegvise endringer. Endringene har vekslet mellom kalde og varme regimer: 1899-1929 var kaldt, 1930-1961 varmt, 1962-1998 kaldt, og 1999-2018 varmt«.

Med basis i denne forskningen er Verstat overrasket over at MET mener at luften over Svalbard synes å være “eksepsjonelt kald”. Kan det være at vi er i ferd med å veksle tilbake til et kaldt temperaturregime?

Hva viser temperatur- og havisstatistikken?

Vi ser fra temperaturstatistikken for Svalbard at temperaturene ligger i nedre sjikt av temperaturene vi har sett gjennom siste klimanormal (1961-2020, angitt i grå farger), men at vi har sett også enda lavere dagsmiddeltemperaturer tidligere.

Verstat kan derfor ikke se at temperaturene viser noen eksepsjonell situasjon.

Hva med den lokale havisstatistikken?

Regional havisutbredelse – Svalbard. Faksimile fra cryo.met.no, hentet 27.11.2021

Vi ser at sammenfallende med de relativt lave dagsmiddeltemperaturene på Svalbard lufthavn, så ser vi havisutbredelsen har beveget seg opp mot gjennomsnittet for perioden 1991 til 2020.

Følg “kald dag” statistikken!

I anledning den spekulative artikkelen i NRK om Svalbard, så publiserte Verstat “kald dag”-statistikk. Se hvor mange dager under -10 grader det har vært over tid. Statistikken oppdateres daglig hver natt.

Ser vi et regimeskifte på Svalbard, med lavere temperaturer?

Bli med å gjett hvor mange “kalde dager” vi vil registrere i år i kommentarfeltet!

Rød linje viser antall siste 12 måneder, og gjennomsnittet for hele perioden i sort linje.

Oppdatering 27.11.2021 – la inn temperaturstatistikk (dagsmiddel på årsbasis) og regional havisutbredelse rundt Svalbard.


Støtte Verstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk? Følg Værstat på facebook eller MeWe, omeld deg på nyhetsbrev for å bli minnet på når vi kommer med nytt innhold!

Ønsker du mer slikt innhold? Les om hvordan Værstat finansieres og om muligheten til å bidra økonomisk her.

11 kommentarer

 1. Det er riktig at isutbredelsen i Arktis er noe høyere hittil denne vinteren enn det som har vært vanlig i det siste, men det skyldes mer is i vestlige deler av Arktis, altså rundt Alaska og øst-Sibir. Isutbredelsen på våre kanter, dvs. rundt Svalbard og Novaja Semlja er fortsatt under det som er normalt for årstiden. Nordkysten av Spitsbergen er f. eks. isfri. Kald luft over Svalbard nå skyldes ikke mye is, men et digert høytrykk over Arktis som holder lavtrykkene på god avstand fra Svalbard.

  • Hei Kjell! Takk for kommentar. Jeg la inn temperaturstatistikk for Svalbard og regional havisutbredelse for Svalbard (fra cryo.met.no) for å tydeliggjøre saken. Det kan se ut som at havisutbredelsen kan svinge fort, og at man den siste tiden har sett en bevegelse fra et nivå i nedre ende av skalaen til en utbredelse rett under gjennomsnittet for perioden 1981-2020. Kanskje den sterke vinden bragte med seg havis fra andre deler av Arktis som har hatt en større havisutbredelse?

   • Det kan nok være – så vidt jeg har registrert har det vært mye kald østavind der oppe i det siste. Om isveksten fortsetter i samme tempo er muligens tvilsomt, sjøtemperaturen nord, vest og sør for Svalbard er stort satt godt over gjennomsnittet for perioden 1971-2000, ifølge nettstedet Climate Reanalyzer. Et lite unntak er en tunge med kaldtvann rundt Bjørnøya. Men det er tidlig på vinteren, og temperaturoverskuddet i sjøen rundt Svalbard ser ut til å avta, så det kan godt hende at det blir en “god” isvinter der etter hvert. En viktig (men ikke tilstrekkelig) forutsetning for en god skivinter her hjemme! (For de som ønsker det)

   • Energimessig får vi be til høyere makter om at du har rett, og at isforholdene avtar slik at det bidrar til en mindre god skivinter her hjemme. En relativt kjølig og vindfattig vinter er det siste vi trenger nå med den energisituasjonen vi har i Europa..

 2. Kan forandringet i den multidekadale pacific osilasjon sende mer kaldt vann inn i polområdet som er med på å skyve ismassene østover til rundt Svalbard?

   • Hei Ole, med en god isvinter rundt Svalbard, som altså her betyr mye is, kan det godt bli en forsterket polarfront som sender lavtrykk innover Sør-Norge, og dermed mye vind og nedbør her – men den vil altså komme som snø Østafjells, og ikke som regn. Og det betyr både fulle kraftmagasiner til våren 2022, og fint skiføre. Så det er fullt mulig å få både i pose og sekk. Det er bare å håpe…..

   • Vi får vel strengt tatt ingen nytte av vannet som kommer utover nå siden den kommer i frossen tilstand? På kort sikt hadde det nok vært bedre med mildt vestavær slik at vi kanskje kan unngå kuldeperioder med 3+ kr/kWh…

 3. Angående de slettede sidene på yr.no. Jeg savner svært sidene med synoptisk analyse og prognosekart på dag 1 + dag 2. Dette gav mulighet til å følge med i værsituasjonen fra dag til dag og å kunne forklare det vær man har og hvilket vær som er i vente..

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.