Hvordan ble juniværet? Ekstremt varmt ifølge en klimaforsker

NRK rapporterte i går på den siste dagen av juni hvordan juniværet har vært. Det er uklart hvorfor man ikke kunne vente til måneden var ferdig for å se månedsstatistikken.

Klimaforskar Hans Olav Hygen sier til Meteorologisk institutt om juniværet: “Dette er sjeldan kost. Det er ikkje ofte at så mange målestasjonar set rekordar for høgaste temperatur i same månad. Det viser kor ekstremt varmt det var i juni“.

Uvanlig mange varmerekorder?

NRK viser til en oversikt over varmerekordene målt i juni. Denne viser 36 varmerekorder, 20 av disse er fra målestasjoner etablert i eller etter år 2000.

Det er uklart om årsaken til den uvanlige mengden varmerekorder kommer fra at vi måler uvanlig mange steder (sett mot tidligere år), eller om det faktisk var uvanlig varmt i Norge i historisk perspektiv.

Hvordan endte været i juni, og hvordan skiller måneden seg fra andre år?

Oslo – varmt, men bak tidligere rekorder (graf herfra) – 18,8 grader i gjennomsnitt, bak 1988 (18,9) og 1889 (19,6). Det var spesielt varmebølgen midt i juni som skilte seg ut, denne var tilsvarende 1966 (les mer om varmebølgen her).

Bergen, varmt men bak rekord i 1933 (graf herfra) – 17 grader i gjennomsnitt, bak 1933 (18 grader), og noe over 1953 (17 grader). Hvorfor var det så varmt i Bergen? Se graf dag for dag her.

Tromsø, helt normalt (graf herfra) – 10,4 grader i gjennomsnitt, bak rekorder i 1972 (13,4) og 1953 (13,2).

Værstat.no kan ikke se noen enkelstående rekorder på månedsbasis for måleseriene som vi publiserer. Det blir spennende å se når statistikken er klar hvordan statistikken for Norge blir.

NRK før utgangen av 30. juni: “Juni 2020 ser foreløpig ut til å vere den varmaste nokonsinne målt i Noreg, men dei endelege tala kjem når månaden er over.

Det var ikke spesielt varme temperaturer i Oslo, Bergen og Tromsø de siste dagene av juni.

Fasit fra Meteorologisk institutt: “Månedstemperaturen for hele landet lå 3,2 °C over normalen. Det er den nest varmeste juni siden seriestart i 1900. Bare juni i 1953 med 3,7 °C var varmere.

Hvorfor hadde vi en lang varmebølge i Sør-Norge i juni i år? Les om værfenomenet “Northen blocking” som ga knallvær i Nord-Europa, men dårlig vær i Sør-Europa.

Illustrasjonsbilde publisert med tillatelse fra Tommaso Fornoni (Unsplash)

2 kommentarer

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.