Februar 2021 ble kontrastenes måned! Både kald og mild vintermåned

Andre måned av 2021 er over, og vi kan gjøre opp månedsstatistikken!

Hva viser statistikkene om februar 2021?

Måneden ble kontrastenes måned i Sør-Norge, med kjølig østavær i første halvdel av måneden – og milde temperaturer i øvre sjikt i andre halvdel.

Værstat skrev om dette skiftet i en egen artikkel som viste et skifte i NAO-indeksen i samme tidsperiode:

Kong vinter trekker seg tilbake – Positiv NAO gir vestavær

Skiftet vises tydelig i Værstats NAO-indeks statistikk (februar vises innenfor rød firkant). Negative verdier tenderer å bidra til kjølig og vindstille østavær, mens positive verdier bidrar til mildt og regnfullt vestavær:

NAO Index – Daily, Monthly and Yearly average

Hvordan har været påvirket middeltemperaturene gjennom måneden?

Alle grafene nedenfor er hentet fra daglig oppdaterte temperaturstatistikker som er tilgjengelige på Værstat.no. Bruk nedtrekkmeny øverst på nettsiden, eller følg lenke. Gjør egne analyser!

Oslo (Blindern) -3,2 grader månedssnitt

Februar fortsatte der forrige måned sluttet, med relativt lave vintertemperaturer. Rundt midten av måneden snudde været til gradvis mildere temperaturer. Vi endte med temperaturer på linje med det milde vestaværet vi så i 2020.

Månedsgjennomsnittet endte på -3,2 grader, som er tilsvarende gjennomsnittet for hele perioden mellom 1840 og 2021. Vi kan således konkludere med at den kontrastfylte måneden totalt sett var “normal”.

10 års rullende gjennomsnitt (i rødt i nederste graf) har vært relativt stabil siden 2000, som er noe over verdiene man så på midten av 1910-tallet.

Hentet fra egen side for temperaturstatistikk for Oslo. Rød linje er fjorårets verdier.
Hentet fra egen side for temperaturstatistikk for Oslo

Bergen (Florida) +0,6 grader månedssnitt

I Bergen var måneden enda mer kontrastfylt enn i Oslo, med temperaturer betydelig under normale februartemperaturer (sett mot siste 30 års målinger) i første halvdel av månden. Rundt midten av måneden snudde temperaturene til i øvre sjikt ut måneden.

Februar 2021 endte under gjennomsnittet for hele perioden 1905-2021.

Rullerende 10-års gjennomsnitt er stabilt siden begynnelsen av 2000-tallet, og har ligget rundt gjennomsnittet for hele perioden 1905-2021 de senere år.

Hentet fra egen side for temperaturstatistikk for Bergen
Hentet fra egen side for temperaturstatistikk for Bergen

Tromsø -3,3 grader månedssnitt

Måneden som helhet var helt ordinær, og månedsgjennomsnittet endte rundt gjennomsnittet for hele perioden 1880-2021 (-3,3 grader).

10 års rullerende gjennomsnitt (i rødt i nedre graf) har svinget noe over og under gjennomsnittet for hele perioden 1880 til 2021. Toppunktet for 10 års rullerende gjennomsnitt ble registrert 1891.

Hentet fra egen side for temperaturstatistikk for Tromsø
Hentet fra egen side for temperaturstatistikk for Tromsø

Svalbard lufthavn -2,9 grader

Som januar 2021 så lå temperaturene denne måneden i øvre sjikt, og måneden endte på nivå med de senere årene som er i øvre sjikt hele perioden 1900-2021 sett under ett.

10-års rullerende snitt viser opphøyde temperaturer siste årene, men har stabilisert seg siden 2014. Februar i fjor så et månedsgjennomsnitt på nivå med hele periode sett under ett. Temperaturene varierer voldsomt fra år til år i Svalbard, så det er for tidlig å se om dette markerte et trendskifte.

Temperaturene på Svalbard har de siste 100 årene fulgt varme og kalde temperaturreimer, der de senere år har vært et “varmt” regime.

Les mer om temperaturregimene på Svalbard og forskernes bekymringer her: Spekulativ artikkel om Svalbard fra NRK. Er det hold i bekymringene?

Hentet fra egen side for temperaturstatistikk for Svalbard
Hentet fra egen side for temperaturstatistikk for Svalbard

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk? Følg Værstat på facebook eller meld deg på nyhetsbrev for å bli minnet på når vi kommer med nytt innhold!

Ønsker du mer slikt innhold? Les om hvordan Værstat finansieres og om muligheten til å bidra økonomisk her.

Illustrasjonsbilde er tatt av jplenio fra Pixabay

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.