Meteorolog med kritikk av VG og Dagbladets bruk av tidlige sommerprognoser

De siste dagene er en sommerprognose fra det europeiske værbyrået ECMWF blitt rapportert i en rekke norske medier.

VG og Dagbladet siterer en artikkel fra Svenske Aftonbladet (bak betalingsmur). I artikkelen fra Aftonbladet gir overskrift og ingress konkluderende påstander om hvordan sommeren kommer til å bli:

Skjermutklipp fra Aftonbladet.se, tatt 24.04.2024

Følgende siteres i både VG og Dagbladet:

Prognosen for hele Europa viser en veldig varm sommer. Det er den varmeste sommerprognosen siden 2017, sier den finske klimaforskeren Mika Rantanen til svenske Aftonbladet.

Påstandene bygger på en analyse som den finske meteorologen Mika Rantanen har gjort som sommenligner sesongvarsler for sommeren gjennomført i april av ECMWF.

Kilden til påstanden er en analyse gjort av den finske meteorologen Mika Rantanen, her vist i innlegg på X. Analysen vises i kart til høyre. Skjermutklipp 24.04.2024

Bli medlem i Værstats nyhetsbrev og få med deg når Værstat publiserer nye saker:

Kritikk fra meteorolog Erik Kolstad på Klimavarsling.no

Meteorolog Erik Kolstad spesialiserer seg på klimavarsler og publiserer sesongvarsler på nettsiden klimavarsling.no.

I en artikkel publisert 24. april så retter Kolstad kritikk mot medienes dekning av sesongvarslene for sommeren 2024:

Dette er temmelig misvisende. Begge avisene viser til det nyeste sesongvarselet fra ECMWF og et innlegg på X fra Mika Rantanen. Han har laget noen kart som ser veldig røde ut i Norden

I tillegg stiller Kolstad spørsmål ved å sammenligne varselet for sommeren 2024 med varslene de siste årene. Kolstad har gjort egen beregning som viser relativt lav sannsynlighet for at sommeren 2024 skal bli den laveste siden 2017:

Andel av de 51 sommervarslene fra ECMWF fra april 2024 som er varmere enn alle somrene i perioden 2017–2023 (referanse: ERA5). Kilde: Erik Kolstad, klimavarsling.no

Sesongvarsel for sommeren gjort i april har lav treffsikkerhet

Et viktig poeng som Kolstad trekker frem er hvor treffsikre slike varsler er:

Det hører også med til historien at sommervarsler produsert så tidlig som april har liten eller ingen treffsikkerhet.

Han viser til ECMWF sin egen validering av sommervarsler fra april som viser lav treffsikkerhet.

Validering av ECMWF sine sommervarsler produsert i april. Les full forklaring her. Utklipp fra klimavarsling.no

Sorte prikker viser områder hvor det er en statistisk signifikant treffsikkerhet i sesongvarsel utgitt i april for sommermånedene.

Med bakgrunn at sesongvarsler for Norge publisert i april ikke har noen signifikant treffsikkerhet, så velger klimavarsling.no ikke å publisere sesongvarsler før i mai måned.

NRK presenterte sesongvarslet i Dagsrevyen

NRK publiserte sesongvarslet fra ECMWF på Dagsrevyen 23. april. Her ble det ikke informert om den lave treffsikkerheten i aprilvarsel for sommermånedene.

Her er utklipp fra sendingen som viser hvordan NRK valgte å presentere aprilprognosen for sommermånedene i 2024 for Europa:


Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?

  • Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 64 75 94, kontonummer 9230.23.35003 eller les om muligheter for regelmessige bidrag.

3 kommentarer

  1. Ja de mediene, de mediene. Godt noen gjør jobben deres…

    Men jeg har et spørsmål sånn litt off the record, Når de beregner årtusener tilbake i tid. Tar man da i betraktning at årstidene forflytter seg?

    I følge Norges geologiske undersøkelser (NGU) snur året seg en hel runde på ca 22.000 år. Det vil si at den 21 juni i fjor var 21 Desember for ca 11.000 år siden. Om jeg har forstått rett.

    I tillegg gjør jordhelningen at vinter og sommerhalvårene forandres i lengde. Kortere somre og lengre vintre og omvent.

    Jeg finner ikke lenken til den siden som forklarte dette bedre, men på denne finnes i hvert fall samme plansjen. https://www.ngu.no/om-geologi/klimavariasjoner

  2. Thank you for your voice of sanity!
    I am beeing soaked by climate-nonsense from everywhere.

  3. Det er vel astrofysikeren Piers Corbyn (weatheraction.com) som er best på sesongvarsler? Så at han hadde selskap knyttet til norsk landbrukssamvirke på kundelisten. Noe for Værstat?

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.