Uværet Gyda – Oslo tangerte temperaturrekord fra 1973

Meteorologisk institutt (MET) meldte 14. januar om temperaturrekorder for enkelte målestasjoner på Østlandet.

Meldingen ble videreformidlet av Nettavisen som tolket meldingen som “rekordvarme”. VG omtalte saken tidligere på dagen og omtalte fønvindtemperaturene også som “rekordvarme”.

Værstat mener MET sin melding var mangelfull og etterspurte ytterligere opplysninger om “rekordene”:

Faksimile fra Twittermelding fra MET 14.01.2022. Værstat har ikke mottatt svar per 15. januar 2022 klokken 11:30.

Det er etablert en mengde nye målestasjoner i Oslo de senere år, og målestasjon Hovin har makstemperaturer tilbake til 4. mai 2016 følge nettsiden seklima.met.no. Gulsvik har makstemperaturmålinger tilbake til 1. desember 2007.

Værstat ser også på seklima.met.no at den ferske målestasjonen på Sofienberg målte maks 13,1 grader 14. januar, men har ikke sett at MET har annonsert dette som en rekord og kan derfor ikke gå god for om denne er kvalitetssikret. Målestasjonen på Sofienberg har makstemperaturmålinger 2. mars 2016.

Når man etablerer nye målestasjoner, så er ikke nødvendigvis målingene direkte sammenlignbare med tidligere målinger fra andre målestasjoner grunnet høydemeter, lokasjon eller andre forhold som påvirker temperaturene.

Oslo (Blindern) tangerte rekordtemperatur fra 1973

Vi har tilgang til makstemperaturmålinger for Oslo tilbake til 1937 for målestasjonen på Blindern. Hva viser denne måleserien?

Utklipp fra tabellvisning for makstemperaturer for Oslo Blindern for januar måned, verstat.no

Vi ser at gjeldende rekord i den relativt lange måleserien er 5. januar 1973, og at 14. januar 2022 målte makstemperatur 0,1 grader under.

Målestasjonsrekorden for den ferske målestasjonen på Hovin tangerer rekorden fra Blindern fra 1973.

Makstempereraturene i en større sammenheng

Værstat har etablert statistikker som viser temperaturer i en større sammenheng.

Nedenfor ser man makstemperaturer målt i målestasjon Oslo, Blindern fra 1937 til i 14. januar 2022. Vi ser at slike ekstremverdier forekommer regelmessig.

Hva med døgnmiddeltemperaturer?

Den interaktive grafen gir mulighet til å filtrere mellom år (rød og sort) og temperaturelementer (høyeste og laveste temperatur og døgnmiddel). Prøv selv her!

Vi ser at statistikken filtrert på døgnmiddel gir et annet bilde av 14. januar. Døgngjennomsnittet på 3,8 grader (og 4,7 grader dagen før) var ikke spesielt høyt, men i øvre sjikt av hva man normalt ser i denne målestasjonen.

5. januar 1973 ble det registrert en døgnmiddel på 9 grader, som er høyeste verdi registrert i måleserien i januar måned, og nest høyeste registrert i en vintermåned (bak 3. desember 1953 med 9,7 grader døgnmiddel).

Vi kan da konkludere med at de høye temperaturene fra fønvinden som ble målt 14. januar 2022 var relativt kortvarig. Temperaturene som ble registrert 5. januar 1973 var mer bemerkelsesverdige.


Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk? Følg Værstat på FacebookMeWe eller meld deg på nyhetsbrev for å bli minnet på når vi kommer med nytt innhold!

Illustrasjonsfoto fra Dreamstime.com – 62024260 / Norway © Dinozzaver | Dreamstime.com

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.