Hva skjedde egentlig på Grønland på 1930-tallet?

Værstat har over lengre tid registrert at det sirkuleres en del informasjon i sosiale medier om en angivelig varm periode på Grønland rundt 1930-tallet. Dette går imot inntrykket som spres i hovedstrømsmediene om at dagens relativt høye temperaturer og issmelting er oppsiktsvekkende.

I denne artikkelen gjennomgås faktiske forhold. Hva var det som faktiske skjedde på 1930-tallet, og er dagens varmeperiode uten sidestykke? Værstat gjennomgår langsiktig statistikk!

Forskning.no publiserte i 2012 bildebevis og henvisning til forskning og skrev følgende:

1920- og 1930-tallet er svært interessante for klimaforskerne fordi det var en varmeperiode som kan sammenlignes med perioden vi nå er inne i.

Studien viser hurtig bresmelting på 1930-tallet, og sågar at noen av isbreene på østkysten av Grønland smeltet raskere på 1930-tallet enn de gjør nå.

Kjær sier at det var isbreene som ender opp inne på land, de som ikke kalver direkte i sjøen, som trakk seg raskere tilbake i denne perioden enn i dag.

Bilde fra dansk ekspedisjon til det omstridte Øst-Grønland tidlig på 1930-tallet. Flyfoto fra disse ekspedisjonene gir et unikt innblikk i at isbreer smeltet raskt på Grønland i mellomkrigstiden ifølge forskning.no (Foto: Arktisk Institutt i København)

Samtidig så legges det frem i enkelte medier at forskere mener issmeltingen er utenom det vanlige på Grønland. NRK rapporterte om “point of no return” for Grønlandsisen i 2020 og siterte DMI følgende:

Issmeltingen på Grønland vil fortsette selv om oppvarmingen av kloden bremses, ifølge forskere.

(…)

Ruth Mottram ved Danmarks Meteorologiske Institut tror innlandsisen kan stabilisere seg en gang i framtida når den er betydelig mindre enn i dag. Når isbreene ikke lenger når ut til havet, vil de trolig ikke minke like fort.

Langsiktig statistikk – Sør-vest Grønland 1840-2020

Denne uken publiserte Værstat ny statistikk fra Danmarks meteorologiske institutt (DMI) som gir et unikt innblikk i den langsiktige temperaturutviklingen på Grønland.

Temperaturstatitikken tar utgangspunkt i måleserier fra Sør- og Vest-Grønland, mens fotografiene fra ekspedisjonene på 1930-tallet ble gjort i Øst-Grønland. Værstat antar det er en sammenheng mellom temperaturer i Sør-Vest og Øst-Grønland.

Grafen ovenfor viser årsmiddeltemperaturer for den rekonstruerte temperaturserien for Sør-Vest-Grønland. Les mer om temperaturserien i forskningsarbeidet (Vinther er al 2006).

Værstat har beregnet en 30-årig rullerende gjennomsnitt som beregner snittet av 15 år før og etter. Dette gir oss et innblikk i den langsiktige temperaturtrenden og som glatter ut de store årlige variasjonene.

Grafen viser at det 30-årige rullerende gjennomsnittet per 2005 (beregnet 30-årssnitt for perioden 1991-2020), er fortsatt under toppunktet på 1930-tallet. Rullerende 30-årssnitt var -1 grad i perioden 1936-1940, mens den var -1,1 grad i 2005 (siste mulige 30-årssnitt per 2020).

Basert på denne rekonstruerte temperaturserien, ser vi derfor at temperaturene ikke er uten sidestykke på Grønland.

Etter 1930-tallet så registrerte man en fallende trend i temperaturene, og to år med betydelig lavere årsmiddeltemperaturer i 1983 og 1984. Etter disse to årene med relativt lave årsmiddel, så snudde trenden og temperaturen har steget helt til midten av 2000-tallet før den synes å ha stagnert.


Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk? Følg Værstat på facebook eller meld deg på nyhetsbrev for å bli minnet på når vi kommer med nytt innhold!

Ønsker du mer innhold fra Værstat? Les om hvordan Værstat finansieres og om muligheten til å bidra økonomisk her.

Oppdatering 19.09.2021 – Grafen ble oppdatert med presisering om at årsmiddelverdi for 1851 mangler. Dette året mangler grunnet ufullstendig datagrunnlag for dette året.

Én kommentar

  1. Dette er vel også i tråd med de høye temperaturene i USA på 30-talet . . ?.

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.