Dramatikk i Antarktis? Laveste havisomfang registrert siden målinger startet i 1979

I fjor publiserte Værstat den europeiske havisstatistikken (OSI SAF), denne statistikken oppdateres automatisk på daglig basis. De som følger med på Værstat har kanskje oppdaget noe spesielt.

Grafen som viser daglig havisstatistikk har vist spesielt lave verdier for Antarktis de senere dagene i februar. Februar er måneden med minst havis i den sørlige halvkule.

Utklipp fra Værstat sin nettside for havisstatistikk per 21.02.2022

Mens havisen på den nordlige halvkule har ligget i øvre sjikt sett mot de siste 10 årene, har havisen i sør ligget på et relativt lavt nivå siden fjor sommer.

Vi kan også se at havisminimum i Antarktis i fjor lå betydelig høyere og rundt gjennomsnittet for hele perioden siden 1979.

Så, hva er det som skjer i sør?

Ovenfor vises minimumsverdier for havisomfang i Antarktis siden 1979.

Årets minimumsverdi per 21. februar på ca. 2,1 mill. km2 er altså den laveste verdien som er beregnet.

Statistikken viser noen interessante sammenhenger. Mens minimumshavisomfanget lå relativt stabilt frem til år 2000, så så man flere år med relativt høye minimumsverdier i årene etter.

De siste årene har man sett tre år med spesielt lave verdier, 2018, 2017 og altså 2022 med dataseriens laveste verdi.

Lineær trend viser en stabil langsiktig utvikling.

Hvordan fortsetter trenden? Vil havisen i Antarktis fortsette å reduseres de neste dagene? Følg havisstatistikken dag for dag på Værstat!


Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk? Følg Værstat på facebook eller MeWe eller meld deg på nyhetsbrev for å bli minnet på når vi kommer med nytt innhold!

Illustrasjonsbilde: 5655435 / Antarctic © Kira Kaplinski | Dreamstime.com

3 kommentarer

  1. Er dette egentlig interessant? For, havisen i Antarktis må være svært liten andel av den samlede ismassen i Antarktis. Det aller, aller meste av isen der nede, er vel på land; er den ikke?

    • Hei! Jeg har skrevet en del om havisen i nord som blir oppfattet som interessant for mange, spesielt i lys av at havisen de senere år har hatt relativt lavt omfang. Man har snakket om at havisen kan bli borte om sommeren i nord. De senere år ser den ut til å ha stabilisert seg.

      I sør er havissituasjonen interessant å sammenligne med siden omfanget er betydelig høyere i vinteren i sør, mens det meste forsvinner om sommeren (nå i februar). Variasjonene er altså betydelig større.

      Ellers synes jeg det er interessant at trenden i omfanget ser ut til å være relativt stabilt i sør.

      Ismassen på land er et annet spørsmål som jeg ikke har publisert statistikk for. Kanskje jeg finner en interessant statistikk som jeg kan publisere, hvis det finnes god langsiktig statistikk for landisen?

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.