3. august ble det publisert en NTB-melding som fikk omfattende spredning i norske medier.
NTB er et norsk nyhetsbyrå eid av norske medieaktører. Amedia er største eier med totalt 39,7% eierandel per 31.12.2021. Aftenposten og NRK hadde begge en eierandel på 11,1%, VG 10,7% og resterende eierandeler hovedskakelig spredt på diverse lokalaviser.
Meldingen ble videreformidlet av blant annet NRK, Aftenposten, VG, TV2, ABC Nyheter og Dagsavisen.
Alle med likelydende overskrift:
Supervarmen er over i Norge – kan komme snø til helgen
Her fra ABC Nyheter:

Nyhetssaken siterer vakthavende meteorolog i Meteorologisk institutt (MET), Marit Berger, om et værskifte i Sør-Norge:
Fremover blir det ikke noe supervarme, som vi har hatt tidligere i sommer. De høyeste temperaturene er nok over, sier Berger.
Det er en oppsiktsvekkende påstand at det er vært “supervarme” i Norge i sommer. Påstanden underbygges ikke.
MET opplyser at de er feilsitert
Værstat tok kontakt med MET angående bruken av begrepet “supervarme”, og hvor denne angivelige “supervarmen” hadde blitt registrert.
Hans Olav Hygen, direktør for klimatjenester i MET, opplyste følgende:
Jeg hadde en kort sjekk med meteorologen som ble intervjuet. I følge henne så brukte hun ikke ordet “supervarme”, det var et ord journalisten trakk frem og hun responderte på.
Ifølge MET så var begrepet altså noe journalisten i NTB trakk frem, og ikke et direkte sitat fra meteorologen slik det fremstår i NTB-meldingen.
NTB sier ordet var notert på notatblokken
Påstanden fra MET er alvorlig og antyder at det er journalisten som er kilden til begrepet “supervarme” som ble en sentral del av NTB-meldingen.
Værstat tok derfor kontakt med NTB for å få deres oppfattelse av hva som hadde skjedd. Nyhetssjef Hilde C. Kristiansen svarer:
Nå har jeg snakket med journalisten – han hadde notert ordet “supervarme” på sin notatblokk etter samtalen med meteorologen. Vi tok likevel en runde på at det mest presise hadde vært å bruke ordet “varme” i stedet for “supervarme”. Er veldig glad for at du gjorde oss oppmerksom på dette, og vi vil nå endre saken i vårt arkiv.
Håper dette gir svar på det du spurte om. Så må vi i fremtiden være enda mer presise i våre saker.
Videre har Værstat spurt om kommentar på påstanden om at det var journalisten som trakk frem begrepet “supervarme”. NTB har i skrivende stund ikke svart på spørsmålet.
MET – mindre detalj som vi ikke henger oss opp i
Værstat spurte MET om hva de mener om feilsiteringen, og at det gis inntrykk at MET går god for et ikke-eksisterende meteorologisk begrep.
Denne gangen svarer kommunikasjonsavdelingen som sier følgende:
Som sagt har ikke vi tid til å ta sitatsjekk på alle våre intervjuer.
Supervarme er ikke et korrekt meteorologisk begrep, og ikke et vi bruker i våre egne pressemeldinger. Vi skulle selvfølgelig helst sett at journalisten ikke la så mye vekt på akkurat dette uttrykket i saken sin, men det er å anse som en mindre detalj som vi ikke henger oss opp i.
Feilsitatet er nå rettet i NTB sin arkiverte sak. Værstat kan ikke se at noen medieaktører som publiserte meldingen har rettet sine saker.
De aller fleste som leste saken vil mest sannsynligvis aldri få vite noe om feilsiteringen.
Støtte Værstat?
Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?
- Følg Værstat på Facebook, Twitter eller meld deg på nyhetsbrev for å bli minnet på når Værstat er ute med nytt innhold!
- Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 647594, eller les om muligheter for regelmessige bidrag.
Det er et problem når riksdekkende aktører som NTB ikke opptrer etterrettelig. Å “slenge med leppa” og uttrykke unøyaktigheter er kanskje utbredt i private sammenhenger og på pub, men ærlig talt, når man henvender seg til det norske folk bør man være konsis og ikke overdrive…