NRK unnlot å beskrive begrensinger i klimastatistikk fra Climate Reanalyzer

NRK publiserte 12. april en artikkel om vinterværet i Norge denne sesongen. Norge skiller seg ut som et «unikt unntak» på verdensbasis ifølge NRK.

Etter Værstat tok kontakt om viktige begrensinger i statistikken NRK viste til, så har NRK lagt til en lenke til Climate Reanalyzer (som gir forklaring på engelsk). NRK opplyser ikke om endringen som er gjort i nettsaken.

NRK har ikke svart på spørsmål som Værstat har stilt.

Bli medlem i Værstats nyhetsbrev og få med deg når Værstat publiserer nye saker:

Statistikker fra Climate Reanalyzer oppgis uten viktig informasjon om begrensinger

I opprinnelig sak så ble to statistikker fra Climate Reanalyzer (fra University of Maine) gitt i saken for å underbygge påstander om den norske vinteren denne sesongen.

Første statistikk gir verdier for Skandinavia som helhet fra 1940 til 2024. Eneste forklaring på hva vi ser ble opprinnelig oppgitt i bildetekst.

Skjermutklipp fra nrk.no, 21.04.2024

I grafen vises det at vinteren var under gjennomsnittet for perioden 1991-2020, men høyere enn de fleste år i perioden før 1990.

Videre ble det oppgitt en kartvisning som angivelig skulle vise hvor unik vinteren var i Norge, sett mot temperaturavvik globalt.

Skjermutklipp fra nrk.no, 21.04.2024

Kartvisningen viser at det for Skandinavia, Grønland, Mongolia, Nord-India, Tibet, og store deler av Russland ble beregnet lavere sesonggjennomsnitt en snittet for perioden 1991-2020 for vinteren.

Det oppgis ingen forklaring på hva fargene i kartvisningen betyr.

Viktige begrensinger for reanalysemodellen Climate Reanalyzer

Datagrunnlaget som Climate Reanalyzer benytter er ERA5, som er modellen til EU.

Værstat har tidligere omtalt modellen og dokumentert systematiske feilestimater for Norge som EUs klimabyrå erkjenner. EUs klimabyrå nekter å opplyse om feilestimatene for Norge.

I Climate Reanalyzers nettsider så oppfordres leserne til å lese mer om «fremgangsmåten, styrker, begrensinger og produktsammenligninger» og lenker til denne nettsiden. Denne informasjonen gir viktig kontekst for å forstå statistikken som gis.

Det er spesielt to forhold som gir vesentlige begrensinger (fritt oversatt):

Begrensinger i observasjoner, og derfor påliteligheten i reanalysen, kan variere betydelig avhengig av plassering, tidsperiode og variabel.

Endringene i sammensetningen av observasjoner, og skjevheter i observasjoner og modeller kan gi falske variasjoner og trender i reanalyseresultatene.

Det kan altså være betydelige variasjoner i påliteligheten i verdiene som estimeres, og den endrede sammensetningen av observasjoner kan gi falske variasjoner og trender.

Værstat antar svært få av NRKs lesere hadde denne forståelsen når de leste artikkelen.

NRK svarer ikke på spørsmål, men gjør endring i artikkelen

Værstat tok kontakt med NRK 17. april og viste til begreningene som oppgis om Climate Reanalyzers statistikker, og stilte følgende spørsmål:

  1. Hvorfor forklarer ikke NRK begrensingene til statistikkene det vises til?
  2. Mener NRK at NRK sine lesere forstår hva Climate Reanalyzer er for noe og hva svakhetene er ved modellene?
  3. Det gis også en kartvisning. Denne oppgir ikke forklaring på hva fargene betyr noe. Hvorfor har NRK utelatt denne informasjonen?
  4. Hvorfor bruker ikke NRK statistikk som er kvalitetssikret fra Meteorologisk institutt? (estimerte vintertemperaturer for Norge 1900 til 2023 er tilgjengelig her: Klima fra 1900 til i dag (met.no))

Værstat mottok svar på henvendelsen dagen etter. Ingen av spørsmålene ble besvart, men NRK ga beskjed om at de skulle legge inn lenken til nettsiden som forklarer begrensingene til modellen.

Samme dag ble lenken lagt inn. NRK sine lesere blir ikke gjort oppmerksomme på endringen som er gjort i artikkelen, og NRK velger å ikke oversette eller gjengi noe av de viktige forholdene ved modellen.

Slik ser endringene som ble gjort mellom opprinnelig sak 12. april og redigering 18. april. Gul tekst er redigert fra, og blå tekst er redigert til:

Skjermutklipp fra Internet Archive, endringer i NRKs nettsak fra 12. til 18. april

Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?

  • Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 64 75 94, kontonummer 9230.23.35003 eller les om muligheter for regelmessige bidrag.

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.