Klimakatastrofen som bidro til opprettelsen av Storbritannia

En perfekt storm slo til mot Skottland i slutten av 1600-tallet. Ifølge en ny studie i Journal of Volcanology and Geothermal Research var perioden 1695-1705 det kaldeste tiåret i Skottland på 800 år.

Værskiftet førte til en av de verste humanitære krisene i Skottland gjennom “den lille istiden”.

Forskerne har de kommet frem til at vulkanutbrudd i tropene og Island har bidratt til det dramatiske fallet i temperaturer. De hevder også at værfenomenet NAO (nordatlantiske lufttrykksvingninger) kan ha bidratt kaldt vær.

Kan det være sammenheng mellom Skottenes katastrofe, og vår varme vinter i 2020? Les mer om værfenomenet som ga oss den varme vinteren i 2020 her!

Temperaturutviklingen

Forskerne har brukt treringer for å rekonstruere temperatur. Skottland har ikke sett tilsvarende lave temperaturer siden 1200-tallet. Forskernes funn tyder på at dagens varmeperiode er tilsvarende perioden rundt 1300.

Rekonstruksjon av gjennomssnittstemperaturer i Skolland, uttrekk fra studien (D’Arrigo et al.)

Verdens lengste instrumentmåling av temperatur bygger oppunder forskernes funn. I perioden rundt 1700 ble det målt betydelig lavere temperaturer enn normalt i sentrale deler av England, nært Skottland.

Data hentet fra https://www.metoffice.gov.uk/hadobs/hadcet/

Konsekvensene

Kuldeperioden kom på et særdeles dårlig tidspunkt for skottene. Studien fremhever et feilslått kolonieventyr og økonomisk politikk. Sammen med betydelig avlingssvikt førte dette til at 10-15% av befolkningen døde.

Hva var det som faktisk skjedde? Prøv vår interaktive graf for å se utviklingen i temperaturer månedsvis helt siden 1659 her! (månedsstatistikken gir informasjon som kan kaste lys om hvorfor kuldesjokket gikk hardt ut over jordbruket)

Katastrofen ledet til at Skottene tapte kampen om fortsatt selvstendighet. Skottene så seg nødt til å la seg innlemme i Storbritannia, sammen med et mer robust England.

Etableringen av unionen i 1707 sammenfalt med brått værskifte med betydelig mildere temperaturer. I perioden etter katastrofen fulgte oppgangstider. Det nye Storbritannia ledet verden inn i den industrielle revolusjonen, og en periode preget med en utenkelig velferdsøkning.

Hvis været hadde vært på Skottlands side, ville landet forsatt vært uavhengig og ville verden opplevd samme velferdsøkning?

Været synes å være en drivkraft til både katastrofer og fremgang.

Ønsker du mer slikt innhold? Les om hvordan Værstat finansieres og om muligheten til å bidra økonomisk her.

Én kommentar

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.