Varme vintre og de nordatlantiske svingningene

Været kan virke kaotisk og uforutsigbart. Men menneskeheten har økt forståelsen for vær og klima over tid. Et værfenomen som kan ha stor innvikling på norsk vær er den nord-atlantiske ocillasjonen (NAO). Fenomenet skyldes lufttrykkforskjeller mellom Island, og Asorene utenfor Portugal.

Store norske leksikon forklarer at NAO-indeksen beskriver tilstander hvor dette fenomenet slår ut i det norske været:

  • Høy indeks gir “vestavær”, som gir mer vestavind med mild og fuktig vestlig luftstrøm over Sør-Norge. Dette gir milde vintre i sør.
  • Lav indeks gir “østavær”, som tilsier kaldere vintervær forbundet med luftmasser fra øst.

Ifølge VG så viste CICEROs værmodeller uvanlig samstemthet om i vintermånedene 2020, og at dette handlet om den nord-atlantiske oscillasjonen (svingningene). Prognosene for 2020 viste en høy indeks, og følgelig relativt varmere og våtere vær enn andre år.

Se også statistikk på dags-, måneds- og årsbasis for norske byer her!

Ifølge Hurrel og Loon ved National Center for Atmopheric Research ble det målt høyeste positive verdier for NAO-indeksen i årene 1983, 1989 og 1990 siden 1864. Det er uklart hvor sammenlignbar årets NAO-indeks er med disse årene, men det er interessant se nærmere om det er likheter i været.

VG viser til at det ble satt varmerekord i januar 2020, og at forrige rekord ble målt i 1989. Det kan derfor være interessant å se nærmere på likhetene i værforholdene disse to årene.

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer og værstatistikk? Følg oss på facebook for å bli minnet på når vi kommer med nytt innhold!

Ønsker du mer slikt innhold? Les om hvordan Værstat finansieres og om muligheten til å bidra økonomisk her.

Visualiseringene nedenfor viser gjennomsnittstemperatur per dag de første 140 dagene av 1989, 2020, og 30-års klimanormal (1961-1990). For Oslo og Bergen.

Oppdatering 31. mai: Vi har lagt til tilsvarende visualisering for Tromsø. Det synes som at dette værfenomenet ikke påvirker temperaturer i Nord-Norge i særlig grad.

10 kommentarer

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.