Været kan virke kaotisk og uforutsigbart. Men menneskeheten har økt forståelsen for vær og klima over tid. Et værfenomen som kan ha stor innvikling på norsk vær er den nord-atlantiske ocillasjonen (NAO). Fenomenet skyldes lufttrykkforskjeller mellom Island, og Asorene utenfor Portugal.
Store norske leksikon forklarer at NAO-indeksen beskriver tilstander hvor dette fenomenet slår ut i det norske været:
- Høy indeks gir «vestavær», som gir mer vestavind med mild og fuktig vestlig luftstrøm over Sør-Norge. Dette gir milde vintre i sør.
- Lav indeks gir «østavær», som tilsier kaldere vintervær forbundet med luftmasser fra øst.
Ifølge VG så viste CICEROs værmodeller uvanlig samstemthet om i vintermånedene 2020, og at dette handlet om den nord-atlantiske oscillasjonen (svingningene). Prognosene for 2020 viste en høy indeks, og følgelig relativt varmere og våtere vær enn andre år.
Se også statistikk på dags-, måneds- og årsbasis for norske byer her!
Ifølge Hurrel og Loon ved National Center for Atmopheric Research ble det målt høyeste positive verdier for NAO-indeksen i årene 1983, 1989 og 1990 siden 1864. Det er uklart hvor sammenlignbar årets NAO-indeks er med disse årene, men det er interessant se nærmere om det er likheter i været.
VG viser til at det ble satt varmerekord i januar 2020, og at forrige rekord ble målt i 1989. Det kan derfor være interessant å se nærmere på likhetene i værforholdene disse to årene.
Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer og værstatistikk? Følg oss på facebook for å bli minnet på når vi kommer med nytt innhold!
Ønsker du mer slikt innhold? Les om hvordan Værstat finansieres og om muligheten til å bidra økonomisk her.
Visualiseringene nedenfor viser gjennomsnittstemperatur per dag de første 140 dagene av 1989, 2020, og 30-års klimanormal (1961-1990). For Oslo og Bergen.
Oppdatering 31. mai: Vi har lagt til tilsvarende visualisering for Tromsø. Det synes som at dette værfenomenet ikke påvirker temperaturer i Nord-Norge i særlig grad.
[…] Les mer i Værstat sin innsiktartikkel: Varme vintre og de nordatlantiske svingningene […]
[…] Værstat skrev om et klimafenomen som ga høye vintertemperaturer i mai 2020. Les her: Varme vintre og de nordatlantiske svingningene […]
[…] skrev i mai 2020 om dette naturlige værfenomenet som bidro til milde vintertemperaturer i 2020, og høyeste […]
[…] NAO (nord-atlantiske ocillasjonen) bidro til en mild start på året. Værstat viste i mai at vintertemperaturene i starten av 2020 for Oslo Blindern var svært sammenfallende med […]
[…] Varme vintre og de nordatlantiske svingningene […]
[…] Varme vintre og de nordatlantiske svingningene […]
[…] Les mer om NAO-indeksen og hvordan den påvirker våre vintertemperaturer, og ga oss varm vinter i år her! […]