Går kuldeperioden i vinter mot slutten?

Værstat har tidligere skrevet om de nordatlantiske svingningene (NAO), og hvor viktige disse trykkforholdene synes å være for norsk vintervær.

Høye positive verdier synes å bidra til vestavær med lavtrykk fra vest som gir mildt og regnfullt vær, mens lave negative verdier synes å bidra til østavær. Østavær gir ofte kjølig, tørt og vindstille vær.

Hvordan har NAO-verdien vært denne vinteren, og hvilke verdier forventes fremover?

NAO-verdier inntil 10. februar

Værstat har begynt å publisere oppdaterte NAO-verdier fra amerikanske NOAA. Værstat oppdaterer henter data som er tilgjengelig hver natt, se oppdatert grafer her.

Vi ser at det var et brått skifte fra relativt nøytrale NAO-verdier til lave verdier i slutten av desember 2020. Dette sammenfalt med et brått skifte fra relativt mildt vintervær til østavær med kjølige temperatur, og tørt og vindstille vær.

NAO-verdiene har holdt seg lave i hele januar og hittil i februar, og synes å ha bidratt til stabilt østavær, og lave temperaturer.

NAO-prognoser de neste dagene

NOAA publiserer også prognose for utviklingen i trykkforholdene i nordatlanteren (NAO). Hvordan ser varselet ut de neste dagene per 13. februar?

Det gjøres mange beregner for hvordan utviklingen vil kunne være de neste dagene. Denne prognosen viser alle beregningene (i rødt) og beregner et gjennomsnitt av alle, og viser usikkerhetsspennet.

Vi ser at det er stor usikkerhet i beregningene, og det vises at NAO-verdiene kan bli både positive og negative de neste dagene. Det er en overvekt av beregninger som viser et skifte til positive verdier.

Det er derfor ut til at det er gode muligheter til at positive NAO-verdier vil kunne bidra til et skifte fra østavær til vestavær, med muligheter til mildere temperaturer.

Hva viser værmeldingene 13. februar?

Her vises et utklipp av langtidsvarselet for Oslo som Yr.no melder 13. februar kl. 8. Det viser at det også forventes et værskifte med mildere temperaturer på Østlandet. Dette ser ut til å sammenfalle med skifte fra negative til nøytrale/positive NAO-verdier.

Utklikk fra Yr.no 13.02.2021 kl. 09:52. Langtidsværvarsel for Oslo.

Det ser dermed ut til at det er gode muligheter for til at vi kan forvente mildere vintervær og vestavær de kommende dagene.

Andre artikler om NAO-indeksen:

Varme vintre og de nordatlantiske svingningene

Kuldesjokket som stoppet nazistene

Rekordtemperaturer i november! Kan svak jet-strøm forklare værfenomenet?

Naturlig værfenomen gir kjølig vær – «veldig spesielt» ifølge klimaforsker

Kan kjent værfenomen ha bidratt til økte vintertemperaturer i Norge?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk? Følg Værstat på facebook eller meld deg på nyhetsbrev for å bli minnet på når vi kommer med nytt innhold!

Ønsker du mer innhold fra Værstat? Les om hvordan Værstat finansieres og om muligheten til å bidra økonomisk her.

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.