Oppdaterte værprognoser illevarselende for Nord-Europa

Nettstedet klimavarsling.no gir regelmessige langsiktige prognoser for været i Norge og Europa. Når vises det til en fersk oppdatering av varselet for desember.

Tjenesten er en del av Climate Futures som er finansiert av Forskningsrådet og mer enn 30 partnere innen forskning, privat og offentlig sektor. Målet er å møte det økende behovet for avanserte, relevante og anvendte vær- og havvarsler.

17. november varslet tjenesten at det var overvekt av sannsynlighet for en mildere enn normalt desembermåned.

Etter dette varselet snudde forholdene. Værstat kunne melde 28. november at beregningsmodellene til amerikanske NOAA ga et sterkt signal om negativ NAO fase gjennom første halvdel av desember. Negativ NAO fase har en sterk knytning til østavær som bidrar til kjølig, tørkt og vindstille vær i Nord-Europa.

Den siste varslingen fra NOAAs Climate Prediction Center. Viser fortsastt sterkt signal om negativ NAO fase frem til 15. desember, med betydelig usikkerhet lengre frem

6. desember har klimavarsling.no publisert ny prognose, og denne ser ut til å fange opp de sterke signalene om negativ NAO-fase.

Klimavarsling.no viser også til at forholdene kan bli alvorlige for situasjonen Nord-Europa er inne i, med betydelig strømproduksjon som er avhengig av gunstige værforhold. Følgende beskrives den potensielle situasjonen:

Et illevarslende aspekt ved varselet for neste uke er at det også varsles kalde forhold i de områdene vi utveksler strøm med. Det kan bety høye strømpriser, særlig siden de rådende værforholdene (den negative fasen av den nordatlantiske svingning) også gir svake vinder og dermed lite strømproduksjon i Storbritannia, Danmark og Tyskland.

Følgende er en grafisk visning av værprognosene. Viktig – fargene viser sannsynligheten for at ukestemperaturen vil overstige normale ukestemperaturer i perioden 5. til 12. desember. Blå farge viser lav sannsynlighet for høyere enn normal ukestemperatur.

Temperatur i 2 meters høyde. Sannsynlighet for ukestemperatur over normalen er over 0 fra 5. til 12. desember. Forklaring av fargene. Mørk blå viser lav sannsynlighet for temperaturer over normalen. ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts)

Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?

  • Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 64 75 94, eller les om muligheter for regelmessige bidrag.

2 kommentarer

  1. Flere framtredende klimaforskere har påpekt at en bikkjekald vinter eller to, gjerne med en snørik sommer midt imellom, er akkurat det vi trenger for å få klimapolitikerne til å forstå at de har latt seg lure.
    Så selv om vi må ut med litt ekstra skatt på strømregningen i vinter, så er det en betydelig oppside med litt kjøligere vær en stund framover. Solfysikerne peker på at kjøligere klima kan bli normalen i 2-3 tiår framover, selvfølgelig med krafigere regionale variasjoner (jfr varmt høstvær okt/nov i år i Norden).

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.