Winter is coming..? NAO prognoser gir sterkt signal om østavær i desember

Mye står for spill denne vinteren for Europa, hvor lave vintertemperaturer kan få betydelig større konsekvenser enn tidligere. Ifølge NTB beskrev lederen for den Europeiske klimatjenesten Copernicus, Dr. Carlo Buontempo slik:

Hva temperaturene blir til vinteren, kan bli avgjørende for europeiske innbyggere, som er tynget ned av høye strøm- og gasspriser, og for europeiske politikere som gjør alt de kan for å unngå energirasjonering som følge av kutt i de russiske gassleveransene.

Værstat følger NAO indeksen tett, og har publisert NAO-statistikker som oppdateres hver natt.

Grunnen er at værforhold som er forbindet med positiv NAO er tatt knyttet til vestavinder med mildt og nedbørsrike forhold, mens negativ NAO er forbindet med høytrykk, og kjølige og tørre forhold. Enkelt fortalt så har værforholdene i nord-atlanteren stor innvirkning på vinterforholdene i Norge.

Værstat skrev i fjor om en samvarians mellom temperaturavvik og NAO-indeks for temperaturer i Oslo. Les mer her: Kan kjent værfenomen ha bidratt til økte vintertemperaturer i Norge?

Nedenfor vises beregningene Værstat gjorde, hvor temperaturavvik for temperaturavvik per vintermåned vises mot NAO-indeksen. Det siste året med betydelig negativ NAO var 2010, som også hadde lave vintertemperaturer.

De senere år har NAO-indeksen tendert mot positive verdier, samtidig som vintertemperaturene har vært over gjennomsnitt. 1950 til 1990 hadde verdier som tenterte mot negative verdier, samtidig som vintertemperaturene var relativt lave sett perioden under ett.

Amerikanske NOAA lager prognoser for NAO-indeksen 14 dager frem i tid, og beregningene viser et sterkt signal om negativ NAO i desember. Kun to beregninger viser positiv NAO mot slutten av perioden.

NAO prognose hentet 27. november, fra NOAA Climate Prediction Center

Vi går en spennende vinter i møte, der mye står på spill for europeere. På Værstat kan man følge NAO indeksen dag for dag.

Slår prognosene til, så kan vi kanskje se frem til en hvit jul, men dette året så får vi krysse fingrene for at værforholdene gir en mild start på året.


Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?

  • Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 64 75 94, eller les om muligheter for regelmessige bidrag.

Illustrasjonsbilde: 108808368 / Winter © Vitalii Mamchuk | Dreamstime.com

Én kommentar

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.