Leder for europeisk klimatjeneste spår varm vinter – kan vi puste lettet ut?

NTB sendte 13. oktober ut en melding om værvarsel for vinteren 2022-2023.

I meldingen siteres direktøren for den europeiske klimatjenesten Copernicus, Dr. Carlo Buontempo. Det er gjort værprognoser som de mener tilsier at vi står ovenfor en varmere enn normalt vinter.

Situasjonen er svært alvorlig for Europa, og NTB fremlegger situasjonen slik:

Hva temperaturene blir til vinteren, kan bli avgjørende for europeiske innbyggere, som er tynget ned av høye strøm- og gasspriser, og for europeiske politikere som gjør alt de kan for å unngå energirasjonering som følge av kutt i de russiske gassleveransene.

Buontempo mener La Niña kan gi kjølige perioder om vinteren, men trekker følgende konkluderende påstand:

– Vi vet at i et La Niña-år vil den siste delen av vinteren i Europa bli preget av vestlige vinder, som er varme og våte, sier Buontempo.

De er så sikre på sin spådom for vinteren at de mener det kan legges til grunn for beslutninger.

Værstat følger NAO-indeksen tett

Det er etter Værstat sin forståelse NAO-indeksen Buontempo henviser til når han beskriver de antatte varme og våte vestlige vindene som angivelig ligger foran oss.

Værstat har skrevet fulgt NAO indeksen tett og har skrevet flere artikler om værfenomenet som har betydelig innvirkning på det norske vinterværet. Finn artiklene i denne samlesiden.

Les Værstat sin dybdegjennomgang av NAO-indeksen og vintertemperaturene i Oslo: Kan kjent værfenomen ha bidratt til økte vintertemperaturer i Norge?

Kan vi puste lettet ut?

Ifølge amerikanske NOAA, så er ikke sammenhengen så enkel som den europeiske klimatjenesten antyder.

Dersom vi ser tilbake til vinteren 2010, den forrige virkelig harde vinteren i Norge, så var det gjennom høsten og vinteren La Niña-forhold. Det var samtidig kraftig negativ NAO indeks.

NOAA beskriver at La Niña kan bidra til svake og bølgeformede jetstrømmer i polare strøk. Dette kan gi både høyere og lavere temperaturer enn normalt.

Illustrasjon av sterk og svak jetstrøm, NOAA

Videre forklarer NOAA samhandlingen mellom La Niña og NAO-forholdene (fritt oversatt):

Når AO (arktisk ocillasjon) og NAO (nord-atlantisk ocillasjon) er i deres negative faser, kan de bidra til kjølige luftstrømmer gjennom kontinentale USA (tilsvarende i Nord-Europa, red.anm.). Dersom disse fasene sammenfaller med et sterkt stormsystem generert i en La Niña-mønster, så kan dette resultere i en betydelig snøstorm. Dersom AO og NAO er i deres positive fase når en storm utvikler seg, kan det blir mindre kjølige luftstrømmer og potensielt mer nedbør. Disse kompliserte interaksjonene er bare en liten del av det som gjør det å prognosisere vintervær i sentrale og østlige USA så vanskelig.

Det er tydelig at NOAA mener La Niña-forhold har kompliserte samspill med andre værforhold, og at dette blant annet kan resultere i harde vinterforhold.

Det er etter Værstat sin forståelse risiko for at samspillet vil kunne gi tilsvarende vinterforhold som vi så gjennom vinteren 2010. Vinteren kan bli uvanlig varm dersom La Niña samspiller med en positiv NAO, men risikoen er også der for at La Niña kan forsterke effektene av negativ NAO.

Følg NAO indeksen med Værstats egen grafer som oppdateres hver natt.


Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?

  • Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 64 75 94, eller les om muligheter for regelmessige bidrag.

Illustrasjonsbilde: 70857085 © Chaoss | Dreamstime.com

2 kommentarer

  1. Copernicus er som andre klimatjenester, de har en bias for varmere klima, og noen ganger også en klarere egeninteresse i at vær og klima skal være varmere, og at uvær skal være våtere og villere.
    Her er det bare å vente og observere hva naturen selv tilbyr oss i vinteren som kommer.

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.