TV2 med feilinformasjon om orkaner

TV2 publiserte i dag en artikkel om sykonaktiviteten i Atlanterhavet. Det er nå “uvanlig stor” aktivitet. NTB står som artikkelforfatter sammen med en journalist i TV2.

Det kan synes som TV2 eller NTB har misforstått en Tweet fra Philip Klotzbach der han skriver (Væstat sin utheving):

For the 2nd time on record, the Atlantic has 5+ tropical cyclones (tropical depression (TD) or stronger) simultaneously (…). Other time was from September 11-14, 1971. https://twitter.com/philklotzbach/status/1305459589878444033

Basert på denne Tweet’en skriver TV2 følgende (Værstat sin utheving):

Meteorolog Philip Klotzbach ved Colorado State University sier det bare er andre gang i historien at det er fem sykloner over Atlanteren på en gang.

Dette har kun skjedd én gang tidligere (artikkelens overskrift)

TV2 oversetter altså “on record” til “i historien“. Den korrekte oversettelsen vil være at det er andre gang det er registrert slik aktivitet. Det er uklart hva Tweet-forfatteren mener med slikt register, og hva slik registrering innebærer. Dette beskrives ikke i Tweet’en eller i TV2s artikkel.

Denne feiloversettelsen fører til at en rimelig tolking av TV2s artikkel er at dette fenomenet ikke er skjedd også før 1971, men det har TV2 ingen grunnlag for å hevde.

Ønsker du mer slikt innhold? Les om hvordan Værstat finansieres og om muligheten til å bidra økonomisk her.

Illustrasjonsbilde bruke med tillatelse fra WikiImages (Pixabay)

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.