Miljødirektoratet nekter å rette feilaktig informasjon om Svalbard

Det politiske styrte organet Miljødirektoratet rettet en av flere dokumenterte feil den 15. september.

Rettingen ble gjennomført etter spørsmål fra Værstat. Rettingen korrigerer avvikende verdier for ca. 10 års utjevnede temperaturgjennomsnitt fra verdier oppgitt hos kilden.

Værstat ser at Miljødirektoratet fortsatt ikke har rettet andre alvorlige feil i grafen (punkt 1 og 3 i Værstat sin artikkel).

Kommunikasjonsavdelingen (som håndterer blant annet “PR og mediekontakt”) nekter nå å svare på hvorfor de velger å fortsatt formidle feilaktig informasjon til allmennheten.

Følgende viser feilene som fortsatt ikke er rettet (i gult):

Graf er hentet fra Miljødirektoratets nettside “Norges miljøstatus for 2020” den 16. september. Grafen innholder to alvorlige feil, og er misvisende da den skjuler faktiske årlige variasjoner i temperatur.

All kommunikasjon mellom Værstat og Miljødirektoratet har gått gjennom kommunikasjonsavdelingen i Miljødirektoratet. Svarene bærer preg av tåkelegging av faktiske forhold.

Værstat har ikke tillit at svarene som gis fra en slik avdeling gir det fulle bilde av hvilke vurderinger Miljødirektoratet, og fagorganene som de videreformidler, har gjort i denne saken.

Værstat har derfor sett seg nødt til å be om fullt innsyn i kommunikasjonen intern og eksternt i Miljødirektoratet vedrørende spørsmålene Værstat har stilt om feilene i framstillingen av temperaturutviklingen på Svalbard.

Offentlighetsloven i Norge gir alle innbyggere adgang til innsyn i offentlige organer.

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk? Følg oss på facebook eller meld deg på nyhetsbrev for å bli minnet på når vi kommer med nytt innhold!

Ønsker du mer slikt innhold? Les om hvordan Værstat finansieres og om muligheten til å bidra økonomisk her.

2 kommentarer

  1. Har du henvendt deg via postmottaket, slik at din henvendelse blir offentlig og utløser svarplikt iht lovpålagte svarfrister?

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.