iTromsø ut med nestenrekord for september – så bort fra årene før 1950

Værstat publiserte en oppsummering av septemberværet 1. oktober. Det ble ikke funnet noe “unormalt” med middeltemperaturen for måneden for Tromsø.

Værstat kom til skade for å antyde at det var lite oppmerksomhet fra massemediene i et Facebookinnlegg. Det kom meg senere for øret at iTromsø hadde publisert en spennende artikkel om septemberværer, med nestenrekord!

Ingressen lyder slik:

September bød på en av de varmeste dagene Tromsø har hatt, men måneden var også preget av kraftig vind.

Meteorologkonsulent med Meteorologisk institutt i Tromsø, Rune Skoglund, kommer med følgende oppsiktsvekkende sitat til iTromsø:

Det har vært litt varmere og våtere enn det pleier.

iTromsø har funnet frem til statistikk over temperaturrekoder, men har sett bort fra rekorder før 1950. Til Værstat opplyser iTromsø at “Grunnen var rett og slett at man ikke skulle drukne i data. Derfor ble en vurdering tatt på å sette grensa på 1950.”

Basert på det begrensede datagrunnlaget så ble det funnet ut følgende: “Den aller varmeste septemberdagen Tromsø har hatt [siden 1950, red.am.] ble for øvrig målt 1. september 1997 da høyeste temperatur var 22,2 grader.

Videre ble det trukket frem at “3. september var en sjette varmeste septemberdagen med hele 20,1 grader målt på Vervarslinga“.

Værstat bistår med statistikk – uten å drukne i data!

Værstat registrerer at det stor journalistisk interesse i rekorder og “aldri målt høyere/lavere”-statistikk, og at journalister sliter med databehandling.

I den forbindelse har Værstat publisert en egen rekordstatisikk (nå først for Tromsø). Interaktive tabeller, daglig oppdaterte, finner dere her. Prøv selv – gjør egne undersøkelser (uten å drukne i data)!

Hva viser hele datasettet for Tromsø når vi inkluderer målinger før 1950?

  1. Høyeste temperaturmåling i september ble målt 1. september 1938, 22,4 grader.
  2. Årets høyeste måling i september faller på en 9. plass, siden måleserien startet 1. september 1924.
  3. Spesielt 1938 skiller seg ut, med 4 av de 10 høyeste temperaturene målt i september.
Utklipp fra interaktiv graf i Værstat.no – Temperturstatistikk for Tromsø.

Hva ble ekskludert?

Her ser dere hele månedstatistikken for Tromsø helt tilbake til 1880. Værstat finner det noe underlig at iTromsø og meteorologkonsulent finner det uinteressant å undersøke perioden før 1950.

Utklipp fra interaktiv graf i Værstat.no – Temperturstatistikk for Tromsø. Periode inkludert i datasettet som ble undersøkt av iTromsø i rødt. Hva med perioden før?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk? Følg oss på facebook eller meld deg på nyhetsbrev for å bli minnet på når vi kommer med nytt innhold!

Synes du Værstat fortjener et økonomisk bidrag for arbeidet som gjøres? Les om hvordan Værstat finansieres og om muligheten til å bidra økonomisk her.

Bilde av Joe Waddell fra Pexels

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.