Våren er kommet – Mars 2021 ble en mild vårmåned!

Tredje måned av 2021 er over, og vi kan gjøre opp månedsstatistikken!

Oslo (Blindern) +3,1 grader månedssnitt

Februar i år fulgte fjoråret ganske jevnt, og endte på tilsvarende månedsmiddel noe over 3 grader.

Høyeste registrerte verdi for måleserien er 2012 på 5,6 grader, og laveste er 1888 på -6,5 grader. Det ser ut til å være registrert en relativt jevn lineær økning 1840 til nå.

Marstemperaturene ser ut til å ha gjort et hopp rundt 1990, og ligget relativt høyt gjennom 2000-tallet. Det er uklart om vi ser en pågående økning i marstemperaturene i Oslo.

Hentet fra egen side for temperaturstatistikk for Oslo (filtrert på perioden 1991-2021). Rød linje er fjorårets verdier.
Hentet fra egen side for temperaturstatistikk for Oslo. Filtrert på mars måned.

Bergen (Florida) +4,9 grader månedssnitt

Bergen ser ut til å ha hatt en relativt “normal” marsmåned, på linje med fjoråret. Temperaturene var jevnt stigende, som vi kan forvente fra en vårmåned.

Måneden endte noe over gjennomsnittet for hele perioden 1904-2021. 10 års middel ligger rundt gjennomsnittet for hele perioden, som indikerer at marstemperaturene er stabile for Bergen.

Hentet fra egen side for temperaturstatistikk for Bergen (filtrert på perioden 1991-2021). Mørk grønn viser fjorårets verdier.
Hentet fra egen side for temperaturstatistikk for Bergen

Tromsø -1,5 grader månedssnitt

Mars ble varierende i Tromsø med en relativt kjølig periode fra 4. til 11. mars, og avsluttet med relativt høye temperaturer fra 23. mars og ut måneden.

Måneden som helhet var helt ordinær, og endte rundt 10-års middeltemperatur som har ligget stabilt siden 1990. 10-års middel ligger på lineær positiv trend siden 1880.

Det ser ikke ut til å være noen pågående trend i Tromsøs marstemperaturer.

Hentet fra egen side for temperaturstatistikk for Tromsø (filtrert på perioden 1991-2021). Mørk grønn viser fjorårets verdier.
Hentet fra egen side for temperaturstatistikk for Tromsø

Vardø -2,3 grader middeltemperatur

Temperaturene i mars for Vardø ser ut til å følge samme variasjon som Tromsø med en kjølig periode, med en mild avslutning,

Vi ser samme tendens for månedsmiddelstatistikken som i Tromsø, der marstemperaturene ser ut til å ha ligget relativt stabilt siden begynnelsen av 1990-tallet. 10-års middel ligger over gjennomsnittet og på lineær positiv trend siden 1840.

Det ser ikke ut til å være noen pågående trend i Vardøs marstemperaturer.

Hentet fra egen side for temperaturstatistikk for Vardø (filtrert på perioden 1991-2021). Mørk grønn viser fjorårets verdier.
Hentet fra egen side for temperaturstatistikk for Vardø

Svalbard lufthavn -9,7 grader månedsmiddel

Mars måned i Svalbard var varierende innenfor normalt temperaturspenn (sett mot de siste 30 årene), med et periode med relativt lave temperaturer midt i måneden. Fra 19. mars var det relativt høye temperaturer ut måneden.

Temperaturene har ligger relativt høyt siden midten av 2010-tallet, men siden da har 10 års middel ligget stabilt. Mars 2021 endte rundt 10 års middel.

Det ser ikke ut til å være registrert en pågående trend i marstemperaturene i Svalbard.

Hentet fra egen side for temperaturstatistikk for Svalbard (filtrert på perioden 1991-2021). Mørk grønn viser fjorårets verdier.
Hentet fra egen side for temperaturstatistikk for Svalbard

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk? Følg Værstat på facebook eller meld deg på nyhetsbrev for å bli minnet på når vi kommer med nytt innhold!

Ønsker du mer slikt innhold? Les om hvordan Værstat finansieres og om muligheten til å bidra økonomisk her.

Illustrasjonsbilde av Valeria Boltneva fra Pexels

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.