Kringkastingsrådet behandler ikke klage om falske nyheter i NRK

Værstat har tidligere gjennomgått villedende rapportering med grove feil om fremtidsscenarioer om utviklingen i det norske klimaet.

Værstat har oppsummert kritikken i en egen artikkel og vist til NRKs redaksjons tilsvar. Les mer i NRK tar ingen selvkritikk om faktafeil i klimaartikkel – Værstat konkluderer motsatt.

Det dokumenteres at NRK gir feilaktig informasjon om det urealistiske fremtidscenarioet RCP8.5, som klimaforskere advarer om å henvise til som “business as usual”-scenario. NRK påstår følgende om RCP8.5:

Dette scenariet blir ofte kalt «business as usual», fordi det forutsetter at vi ikke tar noen klimahensyn i det hele tatt.

Påstanden er kategorisk feil, og kan karakteriseres om falske nyheter da NRK velger å ikke korrigere påstanden etter dokumentasjon om de faktiske forhold.

Følgende skrive Carbonbrief.org om “worst case-scenarioet” RCP8.5 (fritt oversatt):

De som laget RCP8.5 hadde ingen intensjoner for at det skulle representere det mest sannsynlige «business as usual»-utfallet, og understreket at «ingen sannsynlighet eller preferanse er gitt» til noen av de spesifikke scenariene. Den etterfølgende bruken som sådan representerer et sammenbrudd i kommunikasjonen mellom energisystemmodellere og klimamodellfellesskapet.

Samtidig som at det å modellere potensielle verst-tenkelige utfall er viktig, så er det også et behov i å undersøke et større utvalg av ingen-policy utfall – og majoriteten av disse vil resultere i lavere fremtidige utslipp.

Videre så unnlater NRK å vise til usikkerhetsspenn for beregninger om fremtiden, og man må lese et omfattende sett med fotnoter (totalt 23 A4 sider) for å forstå viktige forutsetninger NRK tar. Artikkelen gir et misvisende bilde av fremtidsberegninger.

Direkte feilaktige påstander ble dokumentert og forelagt NRKs redaksjon. All dokumentasjon ble avvist av NRK.

Med bakgrunn i sakens alvorlighet så klaget Værstat NRK inn for Kringkastingsrådet.

NRK er et skattefinansiert statsmedie med et budsjett på 6,6 millarder kr for 2021. Vi må derfor kunne forvente at mediet korrigerer dokumenterte feilaktige påstander.

Kringkastingsrådet behandler ikke klage

Værstat fikk beskjed fra kringkastingsrådet at klagen ble lagt inn i dokumentene før møtet 11. februar 2021.

Følgende beskrives om behandlingen: “Ikke alle henvendelser blir diskutert på møtene i rådet, men alle blir lest av rådets medlemmer og ledelsen i NRK.”

Etter purring 3. april om status for klagen så fikk Værstat beskjed om at Kringkastingsrådet valgte å ikke behandle klagen:

Din henvendelse ble sendt til rådets medlemmer i forkant av rådsmøtet 11. februar. Den var blant sakene som ble lest av rådet, men det var ingen som meldte den til saksbehandling i selve møtet. Det betyr at din sak er avsluttet.

Dette betyr at NRK får fortsette å spre dokumentert falske nyheter fremtidsscenarioene for utviklingen i klimaet i Norge.

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk? Følg Værstat på facebook, det alternative sosiale mediet MeWe eller meld deg på nyhetsbrev for å bli minnet på når vi kommer med nytt innhold!

Ønsker du mer innhold fra Værstat? Les om hvordan Værstat finansieres og om muligheten til å bidra økonomisk her.

2 kommentarer

  1. Superbra at du er “på” disse propaganda-maskinene som nrk og andre. Det må dokumenteres at de lyver for folk. Noen kontrollerer hva som skal fortelles som sant og feil, uavhengig av fakta. “Vi er i ferd med å miste kontrollen over hva folk blir fortalt” sa GHB, men de holder på å få kontrollen tilbake. Orwell sitt mareritt fra boken “1984 “er i ferd med å utvikle seg. Han bommet bare på årstallet.

  2. NRK har holdt på slik i årevis, og standard prosedyre på klimaklager er at rådets leder i beste fall nevner klagen og gjør oppmerksom på at rådet ikke vil behandle den med mindre noen av de tilstedeværende har innsigelser.

    Hverken klagereglene eller NRKs formålparagraf gjelder på klima, NRK har blitt et klimafascistisk rottereir under den nåværende ledelsen.

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.