Met nekter å fjerne desinformasjon om europeisk «varmebølge»

Værstat publiserte en artikkel 9. mai hvor det ble dokumentert feilinformasjon om meldte temperaturer fra Meteorologisk institutt (Met).

Feilinformasjonen ble publisert 27. april i en twittermelding, og meldingen ble spredt som faktakilde i en sak i Dagbladet samme dag.

Dette bildet har en tom alt-tekst; dets filnavn er image-11.png
Faksimile fra twittermeldingen

Det er viktig for Værstat at slik feilinformasjon blir korrigert, og dette ble da fulgt opp med Met.

Det kommer frem at Met ikke forstår problemstillingen, og avviser dokumentasjonen til Værstat viser til.

Tidligere har dialogen gått gjennom kommunikasjonsavdelingen. Denne gangen svarer direktør for klimatjenester i Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen, direkte til Værstat.

Svar vedrørende brukt fargeskala

Ang. farver så er det en palett utviklet for nordiske forhold, og den fungerer bra der. Vi valgte å beholde paletten slik at at leseren kunne kjenne seg igjen.

Faksiksimile fra twittermeldingen, Værstat har lagt til temperaturskala tilsendt fra Met. Det opplyses ikke om at fargeskalaen kun har nyanser av rødt.

Det er fortsatt uklart hvorfor en fargeskala som er utviklet for nordiske forhold anses som passende for å vise temperaturer for ørkenen i Saudi Arabia.

Nedenfor ser vi fargeskalaen som benyttes på Yr.no sine nettsider, her benyttes en annen fargeskala der temperaturer over 50 grader gir den mørkeste rødfargen.

Meteorologisk institutts visning av temperaturer i verdensvisning

Yr.no sin etablerte visning av et lignende geografisk område gir en betydelig mer nyansert bilde enn det Meteorologisk institutt velger å publisere i twittermeldingen.

Værstat konkluderer med at fargevisningen gir et misvisende bilde, og når fargeskalaen ikke vises så kan informasjonen karakteriseres som desinformasjon. Meteorologisk institutt avviser de dokumenterte forhold.

Svar vedrørende fordreid kartvisning

Ang projeksjon, så er polarstereografisk projeksjon mye brukt innen klima og meteorologi, og vi kommer til å fortsette å benytte den. Merkator, som du foreslår, er en projeksjon som gir svært fordreide kart, spesielt i nord.

Når det kommer til kartprojeksjonen, så dokumenterte Værstat at polarstereografisk projeksjon gir svært fordreid bilde når det benyttes lengre sør for nordiske og polare strøk.

Dette bildet har en tom alt-tekst; dets filnavn er image-22-1024x333.png
Kartprojeksjon tilsvarende grafikken i twittermeldingen til venstre. Polarstereografisk (t.v) og Mercator (t.h.), linjer viser avstandsforhold mellom London og Dubai og retning mot nord. Fordreiningen i polarsterografisk kartprojeksjon øker mot uendelig når man nærmer seg motpolen.

Meteorologisk institutt benytter begge kartprojeksjoner, og polarstereografisk visning synes å benyttes kun for visninger i nordområdene.

Ut ifra svaret til direktør Hygen, så kan det tolkes som at Merkator gir en fordreid visning, og at det derfor ikke ville være passende å bruke denne visningen i dette tilfellet.

Dette medfører ikke riktighet. På Yr.no sine nettsider så låses visningen til Merkator når vi ønsker å se Norge og Saudi-Arabia i samme visning. Se bilde fra Yr.no i verdensvisning ovenfor.

På Yr.no i polarsterografisk visning får vi ikke se temperaturer utenfor Nord- og deler av Øst-Europa. Grid-linjer og kartposisjonering gjør det tydelig at bilde er basert på en sirkelprojeksjon av verden.

Vi får ikke svar på hvorfor Meteorologisk institutt tillot seg å publisere en meget fordreid kartvisning på Twitter når dette ikke er tilgjengelig på Yr.no.

Svar vedrørende bruken av Twitter

Vi synes ellers at du forventer for mye av en enkel Twitter-melding. Kombinert med teksten fikk vi fram budskapet om at det var høye temperaturer i deler av Tyrkia og Midtøsten. Poenget var ikke å vise temperaturen i detalj, men å vise tendensen, og dermed var ikke fargeskalaen nødvendig.

Poenget ditt om klimasoner og at avvik mot normalen må brukes, er ikke relevant siden tweeten var et øyeblikksbilde og ikke et klimabudskap.

Værstat vil poengtere at slike twittermeldinger brukes aktivt som faktakilde i norske medier. Derfor stiller det krav til informasjonen som publiseres av Meteorologisk institutt.

Når budskapet i meldingen var at «det var høye temperatureer i deler av Tyrkia og Midtøsten», så gir det ikke mening å vise bildet i fargeskala «utviklet for nordiske forhold».

Dersom publikum skal forstå at det var relativt høye temperaturer i Tyrkia og Midtøsten, så må avvik mot normal benyttes. Budskapet er derfor totalt sett å anses som desinformasjon.

Desinformasjonen førte til en falsk nyhet i Dagbladet.

Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk? Følg Værstat på MeWe eller Facebook. Meld deg på nyhetsbrev for å bli minnet på når vi kommer med nytt innhold!

Ønsker du mer slikt innhold? Les om hvordan Værstat finansieres og om muligheten til å bidra økonomisk her.

Illustrasjonsbildet laget av Værstat.no. Logo fra Meteorologisk institutt og bakgrunn fra twittermeldingen.


Én kommentar

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.