NRK publiserte 28. mars en påkostet og rikt illustrert artikkel om “vippepunktforskning” om Antarktis.
Artikkelen ble gitt en dramatisk rammeverk ved å vise til varmebølgen i Antarktis hvor det ble målt “opptil 40 grader varmere enn normalt”.
NRK har i en tidligere artikkel beskrevet at det ble målt opp mot -17,7 grader på Vostok. Vostok er regnet som verdens kaldeste sted med normaltemperatur på -53 grader i mars.
Oppsummert så gjennomgår Værstat følgende:
- Artikkelen beskriver forskningen til forskningsprosjektet TiPACC som mottar nesten 50 mill. kr i støtte fra EU.
- NRK viser en dags statistikk for februar 2022 som viser en rekordllav registrering av havis i Antarktis (statistikk starter 1979). Nyanserende informasjon over langsiktig utvikling finnes i bildetekst.
- Forsker Svein Østerhus viser til to publikasjoner som konkluderer “nokså stabile forhold” for den største og viktigste isbremmen i Antarktis.
Statsfinansiert vippepunktforskning
Forsker Svein Østerhus er hovedkilden i artikkelen. Kort sagt går forskningen ut på å undersøke en vippepunktteori som ble lansert i en forskningsartikkel i Nature i 2012.
NRK har beskrev i 2020 forskningen som Østerhus deltar i, i en tilsvarende artikkel:
Isen under den gigantiske isbremmen kunne smelte betydelig fortere enn antatt, viste en studie publisert i Nature våren 2012.
Tyskerne og britene Svein samarbeidet med presenterte den nye teorien. Mindre havis og vind kunne gi økt sirkulasjon av varmere vann under isbremmen.
Issmeltingen ville da øke fra 20 centimeter i året til fire meter i året fra 2060, viste modellen.
Nyheten om en mulig «megasmelting» og mulig kjedereaksjon ble slått stort opp på tysk tv.
I årets NRK-artikkel beskrives det at denne teorien og dens store medieoppmerksomhet har ført til betydelige forskningsmidler fra EU for å undersøke teorien videre:
For få år siden var EU lite interessert i Antarktis. Men det har endret seg og nå bruker EU store midler på Antarktisforskning.
Dette har resultert i et forskningsprosjekt som heter “Tipping Points in Antarctic Climate Components” (TiPACCs), som mottar omlag 44 millioner kroner i EU-midler over en 4 års periode. Arbeidet koordineres av det norske forskningsinstituttet NORCE.
Det er altså store menger europeiske skattemidler involvert i denne forskningen.
Nettsiden til forskningsprosjektet ser påkostet ut, og vi møtes med en video som blant annet viser en bølge som skyller over kjente monumenter:

NRK viser en dags statistikk grafisk
Under overskriften “Kan vippe over” slår statskanalen grafikk fra NASA stort opp som viser årets dag med lavest havisutbredelse i Antarktis.
Værstat har skrevet om denne rekordlave registreringen i datasettet som går tilbake til 1979 i en egen artikkel: Dramatikk i Antarktis? Laveste havisomfang registrert siden målinger startet i 1979

For å forstå den nyanserte langsiktige utviklingen må man lese bildebeskrivelsen i mindre skrift. Værstat har gulet ut den relevante teksten som belyser den langsiktige utviklingen:

Værstat viste langsiktig statistikk i grafisk form i artikkelen vedrørende rekordregistreringen. Denne viser at det er tre år som viser lave årsminimumsverdier under det man har sett tidligere (2017, 2018 og 2022).
Det er en stabil lineær utvikling i perioden 1979 til 2022.

Stabile forhold for stor isbremme
NRK viser til at Østerhus ikke er bekymret for noen nært forestående vippepunkt, og i en egen faktaboks kan vi klikke oss frem til at to forskningspublikasjoner konkluderte med stabile forhold.

Det kan derfor se ut til at forskningen på området bør berolige oss om at det fortsatt regjerer stabile forhold for de store ismassene på Antarktis.
Dommedagsprofetier fra “litt for religiøse kollegaer”
I NRK-artikkelen om prosjektet i 2020 advarte Østerhus mot å få panikk, og trakk frem det han kaller dommedagsprofetier fra kollegaer.
NRK valgte å trekke frem alderen til forskeren, og hevde at “mange klimafornektere er på Svein sin alder”.

Det er interessant å merke seg at Østerhus problematiserer en angivelig ukultur blant kollegaene sine.
Er det hold i påstanden om at forskningskollegaer trekker frem “dommedagsprofetier”, og at man kan trekke linjer til panikken rundt atomkrig-trusselen under den kalde krigen?
Værstat sin vurdering
Vi ser at det historisk sett siden 1979 har vært relativt stabile forhold i Antarktis, og det er per i dag er lite som tyder på at vi står ovenfor noe “vippepunkt”.
Forskningen som Svein Østerhus deltar i synes å underbygge dette.
Artikkelen til det skattefinansierte statsmediet NRK gir et dramatisk rammeverk for artikkelen. Artikkelen blir introdusert med enkeltstående værforhold, og det vises til en minimumsregistrering i februar som ikke synes å være spesielt relevant for å belyse saken.
Det synes heller ikke være spesielt samsvar mellom PR-videoen og informasjonen i den påkostede nettsiden til TiPACC, og resultatene fra forskningen. Forskningen per nå synes å gi et nyansert bilde over mulighetene for “vippepunkt” i Antarktis.
Oppdatering 30/3 – klargjorde teksten rundt NRK-artikkelen fra 2020 og “dommedagsprofetier”.
Støtte Værstat?
Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk? Følg Værstat på facebook eller MeWe eller meld deg på nyhetsbrev for å bli minnet på når vi kommer med nytt innhold!
Illustrasjonsbilde: 2002805 / Antarctic © Staphy | Dreamstime.com