NRK korrigerer artikkel om historisk CO2 og temperatur

NRK publiserte 5. juni en artikkel om CO2-målinger av atmosfæren, og utviklingen sett i et historisk perspektiv.

NRKs artikkel baseres på en nyhetssak fra amerikanske NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) fra 3. juni. Saken er supplert med kommentar fra Glen Peters i Cicero.

I opprinnelig artikkel (arkivert) ble det hevdet følgende:

NOAA sier at karbondioksidnivået i luften i mai har nådd et punkt som man ikke har sett siden jorden var 7 grader varmere, for over 4 millioner år siden.

Værstat ble gjort oppmerksom fra @0nk3l1 på Twitter på at artikkelen hadde utelatt at NOAA-artikkelen benyttet det temperaturenheten Fahrenheit som hovedsakelig benyttes i USA.

En grad Celcius (som i dag benyttes stort sett i hele verden) tilsvarer 1,8 grader Fahrenheit. Det vil si at den faktiske gjennomssnittstemperaturen på jorden var 7 grader Fahrenheit / 1,8 = 3,9 grader Celcius høyere enn for 4 millioner år siden.

Temperatursystemet Fahrenheit benytter 32 grader Fahrenheit som frysepunkt.

Værstat tok kontakt med NRK, som korrigerte artikkelen etter kort tid, men uten en forklaring i artikkelen. Etter dette ble påpekt ble artikkelen supplert med følgende forklaring:

I en tidligere versjon av artikkelen sto det at jorda var 7 grader varmere for millioner av år siden. Dette var målt i fahrenheit. I celsius er tallet på 3,8 grader.


Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?

  • Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 647594, eller les om muligheter for regelmessige bidrag.

Illustrasjonsbilde: 245276690 © Info633933 | Dreamstime.com

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.