Isen gjør et “comeback” på Svalbard

Værstat skrev 21. august om feilinformasjon fra NTB om havisen i Arktis.

Nyhetsbyrået hevdet at “Et Arktis som smelter vekk raskere enn noen har turt å spå“, og dette kunne Værstat dokumentere at ikke er tilfellet.

NTB viste til situasjonen på Svalbard, som opplevde sterk reduksjon fra mai måned hvor isnivået lå relativt høyt. I august lå isomfanget rundt laveste registrerte nivå siden 1979. NRK skrev 5. august om den kraftige issmeltingen i sommer.

Men hva er skjedd siden?

I dag kunne Yr på Twitter melde om årets første snøfall på Svalbard, og at kan kanskje kan bli liggende en stund. Snøen kom en måned før enn i fjor.

Skjermdump fra @meteorologene på Twitter, 13.09.2022

Hva viser dagens isomfang?

Kan det vinterlige været på Svalbard ha en sammenheng med isforholdene?

Skjermdump fra cryo.met.no 13.09.2022

Vi ser fra statistikken at isen har gjort et “comeback” på Svalbard. Isomfanget ligger nå rundt gjennomsnittet for klimanormal 1991-2020.

Dette skjer etter en rekordsommer, med høyeste beregnede månedsmiddel for den rekonstruerte temperaturserien for Svalbard lufthavn i juni, og nest høyeste i juli.

Vi ser at isomfanget varierer betydelig gjennom året.

Man bør nok være forsiktig med å trekke konklusjoner basert på enkelte variasjoner og kortsiktige trender på Svalbard.


Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?

  • Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 64 75 94, eller les om muligheter for regelmessige bidrag.

Illustrasjonsbilde: 192259597 / Sea Ice © Tony Skerl | Dreamstime.com

Én kommentar

  1. De av oss som gidder å følge med på dette vet at isutbredelsen er minst i september og mest i mars/april der oppe i de arktiske regioner. At isutbredelsen har økt litt de senere år er helt uten interesse for disse klimafrelste redaktører i norske medier. Det er jo et narrativ som skal “dokumenteres” må vite… At dokumentasjonen kun er vrøvl er uinteressant for de fleste, spesielt de med litt kunnskap…

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.