Værstat ble tipset om en serie artikler om omtaler den senere tidens relativt høye temperaturer i Sentral-Europa. En rekke temperaturrekorder er registrert for måneden.
Aftenposten valgte følgende vinkling:

Kilden til påstanden om galskap kommer fra følgende tekst (arkivert, før korrigering):
Maximiliano Herrera, en klimaekspert, sier til The Washington Post:
– Dette er galskap. Det er den mest ekstreme hendelsen noen gang sett i europeisk klimatologi.
Aftenposten gir i artikkelen en definisjon på begrepet klimatologi:

Definisjonen har tilsynelatende Aftenposten hentet fra Store Norske Leksikon, og det er fastlegges at klimatologi er et vitenskapelig fagområde innen klimafeltet.
En selverklært klimatolog (og annet?)
Værstat gjorde et søk på Herrera, og det viser seg at personen er en selverkært klimatolog, som driver en nettside som følger temperaturrekorder. Det oppgis ingen akademisk bakgrunn innen klimatologiske fag. Her utdrag fra Herreras Linkedin-side:

Videre kan vi følge oppgitt lenke til Herreras nettside som følger temperaturekstremer:

Men Herrera har ikke bare en angivelig ekspertise innen klimatologi, han driver også en nettside som er “dedikert til å promotere verdensomspennende demokrati og frihet“. Gjennom denne nettsiden publiseres studier, rangeringer og rapporter som har mottatt “økende akseptanse og godt rykte år etter år for et av de mest komplette og pålitelige statistikker relatert til politiske og menneskerettigheter på internett“.

Aftenposten endrer artikkel etter henvendelse
Værstat kunne ikke se noen akademisk bakgrunn for påstanden om ekspertise innen klimatologi, og tok derfor kontakt med Aftenposten.
Følgende spørsmål ble stilt:
Værstat: Mener Aftenposten det er nok å være selvlært for å kunne erklære at man er klimaekspert? For så å kunne med autoritet som klimaekspert konkludere om alle hendelser i europeisk klimantologi?
Aftenposten svarer følgende:
Herrera er intervjuet av The Washington Post under klimatolog. Det er en litt fremmed tittel for norske lesere, men enig med deg at klimaekspert er lite presist i denne sammenheng. Vi redigerer tittelen hans i nettsaken.
Etter henvendelsen har Aftenposten redigert artikkelen, uten å opplyse leserne om endringen. Nå heter det følgende (Værstat sin utheving):
Maximiliano Herrera, en klimatolog som følger med på temperaturer jevnlig, sier til The Washington Post:
Værstat fulgte opp med spørsmål om Aftenposten ville omtalt Værstat sin redaktør som klimatolog, siden nettstedets redaktør også publiserer temperaturstatistikk uten akademisk bakgrunn innen klimatologi.
Aftenposten har valgt å ikke svare på henvendelsen.
Sitat fra “klimatolog” har fått omfattende spredning blant etablert medier
Værstat har fanget opp en rekke artikler som inkluderer sitatet fra den angivelige klimatologen Maximiliano Herrea.
For eksempel Nettavisen publiserte følgende sak:

Nettavisens artikkel referer til Herrera som klimatolog, og gir følgende sitater:
I Polen, Danmark, Tsjekkia, Nederland, Belarus, Litauen og Latvia har det blitt registrert tidenes varmeste januardager ifølge klimatolog Maximiliano Herrera, som har sporet ekstreme temperaturer over lenger tid.
(…)
Vi kan betrakte dette som den mest ekstreme hendelsen i europeisk historie, forteller Herrera til The Guardian.
Nettavisen valgte ikke å besvare henvendelse fra Værstat om bruken av en selverklært klimatolog om konkluderende påstander om hele Europas klimatologiske historie.
Kilden til bruken av Herrera som faglig autoritet innen klimafeltet synes å være artikler i Washington Post (benyttet av Aftenposten), og The Guardian (benyttet av Nettavisen).
Washington Post opplyser i artikkelen at de oppsiktsvekkende påstandene ble sendt som tekstmeldinger til nettstedet Capital Weather Gang. Saken referer også til en rekke twittermeldinger som kildegrunnlag for artikkelen.
Oppdatering 05.01.2023: Lagt til Aftenpostens definisjon på klimatologi oppgitt i artikkkelen.
Støtte Værstat?
Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?
- Følg Værstat på Facebook, Twitter eller meld deg på nyhetsbrev for å bli minnet på når Værstat er ute med nytt innhold!
- Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 64 75 94, eller les om muligheter for regelmessige bidrag.
Det hadde vært mye mer interessant om du som påberoper deg å være vær-statistikker kunne funnet ut om de høye temperaturene i Europa de siste ukene virkelig var så unormale som det er påstått. Det burde da være en enkel sak for deg? Og jeg skriver bevist “Europa” for det er da ikke bare Sentral-Europa det dreier seg om i følge kartet, slik du skriver. Kanskje du retter det opp?
Hei!
Bruken av begrepet Sentral-Europa bygger på temperaturrekodene som er registrert i følgende land, oppgitt i Aftensposten:
Latvia: 11,1 grader
Danmark: 12, 6 grader
Belarus: 16,4 grader
Nederland: 16,9 grader
Polen: 19 grader
Tsjekkia: 19, 6 grader
Artikkelen her handler om bruken av tittelen klimaekspert for den selverklærte klimatologen Maximilian Herrera. Saken førte til en korreksjon i Aftenposten. Værstat er fortsatt kritisk til bruken av tittelen klimatolog for en person som driver en nettside som publiserer temperaturstatisikk, uten akademisk bakgrunn innen klimatologiske felter.
En som følger med på kalde temperaturer gjør det svært grundig, med referanser: https://electroverse.co/
Noen burde skrive historien om medienes rapportering om vær og klima. De fleste tror sikkert at hvis mediene ikke skriver om det, har det ikke hendt.