Ingen økning i globale temperaturer på 8 år. Ny pause i global oppvarming?

Året 2022 er over, og i den forbindelse har meteorologiske organer estimert globale temperaturer for nytt år.

Først ute var EUs klimabyrå Copernicus som sendte ut pressemelding mandag 9. januar. Pressemeldingen fikk bred omtale i norske medier gjennom en NTB-melding. Senere har også WMO publisert pressemelding med tilsvarende resultater.

Fokuset for rapporteringen er vært at de siste 8 årene er vært rekordvarmt, da man ikke har estimert like høye globale temperaturer siden de lengste datasettene for slike estimater starter rundt 1850. NTB forklarer at værfenomenet La Niña har gitt en nedkjølende effekt de siste tre årene.

Værstat har publisert en av disse datasettene, HadCRUT, som har gjennomført en rekke revisjoner de siste årene. HadCRUT har nå 6 versjoner (de seneste er HadCRUT5 Non-infilled og HadCRUT 5 Analysis). Les mer om HadCRUT her: Global temperaturstatistikk (HadCRUT) (verstat.no)

Hva hva viser egentlig statistikkene?

Ingen økning i globale temperaturestimater siden 2015

Værstat viser estimeringsmodellene for HadCRUT fra versjon 3 til HadCRUT 5 Analysis fra 2000 til 2022.

Verdiene viser avvik mot gjennomsnittet for perioden 1961 til 1990.

Skjermutklikk fra verstat.no, nettside for HadCRUT-dataseriene

Vi ser at gjennom revideringene av estimeringsmodellene, så er globale temperaturestimater økt for hver revisjon.

Det er vært to perioder med relativt stabile temperaturer fra 2000 til 2022, perioden 2003 til 2013 og perioden 2015 til 2022. Perioden 2003 til 2013 ble omtalt, blant annet i IPCC-rapport AR5 WG1, som “hiatus” (en pause).

Følgende graf ble publisert av EUs klimabyrå Copernicus, og viser et tilsvarende bilde. Grafen inkluderer HadCRUT5, og det er uklart om man har valgt å bruke HadCRUT5 Non-infilled eller HadCRUT5 Analysis.

Skjermutklipp fra pressemeldingen fra EUs klimabyrå Copernicus, 9. januar 2023.

Så nå gjenstår det å se hvor lenge nåværende pause i global oppvarming fortsetter.


Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?

  • Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 64 75 94, eller les om muligheter for regelmessige bidrag.

Illustrasjonsbilde: 121971007 / Earth © Ievgenii Tryfonov | Dreamstime.com

9 kommentarer

  1. Pausen er over når La Nina er over. For 8 år siden var ENSO indeksen nøytral/svakt positiv. Nå er vi inne i det 3. året med La Nina. Hvis du sjekker utviklingen fra forrige periode med tilsvarende ENSO (2010-2012) vil du se at 2022 er ca. 0,3 grader varmere. “Pausen” skyldes El Nino i 2016 og ettervirkniger av denne.
    Synes Værstat er bra med mye interessant, men her mener jeg du bommer litt.

    • Hei Sverre! Jeg referer til NTB som forklarer at La Nina har gitt en nedkjølelse effekt de siste 3 årene. Som du sier så har disse viktige værfenomenene påvirkning på globale temperaturer. Så ser vi tilbake siden 2000, så har vi hatt to lengre perioder med lav/ingen trend og et hopp rundt 2015. Her er nok bildet vi får i mediene altfor forenklet, og estimantene viser at oppvarmingen ikke er jevnt økende, men påvirkes en del av naturlige fenomener. Det kompliserte er nok at den underliggende trenden må man vurdere over lengre tidsperioder hvor man ser bort fra slike kortisiktige effekter.

      • Da er vi enige, det er ingen pause, det er naturlige variasjoner. Og trenden er forsatt 0,13/0,14 grader pr. tiår hvis man ser over en lengre periode.

      • Hva mener du ingen pause? Jeg henviste til IPCC AR5 WG1 som beskrev hiatus/pause fra begynnelsen av 2000-tallet til ca. 2013. Det synes som den nåværende perioden siden 2015 er tilsvarende.

  2. Kort til spørsmålet du stiller, hvor lenge varer pausen? Den er over, senest, i løpet av 2024, da har vi en ny El Nino. Vi kan ta opp igjen diskusjonen da.😆. Takk for meg.

  3. Jeg ser No Trick Zone har noe lignende, men ærlig talt skjønner jeg lite av det. Jeg vet at klimaforskerne har gått 150 år tilbake i tid og justert en rekke temperaturer. De slettet også materialet sitt slik at man ikke kunne se de justeringer som var gjort. Forskning.no skrev om det for noen år siden. I tillegg har de slettet en rekke tidligere varmerekorder. Dette synes nærmest massivt og organisert. Som Værstat selv viste med Oslo temperaturene.

    HadCRUT3 globale temperaturtrend ble registrert som 0,03°C per tiår under den globale oppvarmingspausen 2000-2014. I dag har de oppjustert den til 0,14. https://notrickszone.com/2023/01/09/hadcrut-data-manipulation-changes-2000-2014-warming-trend-from-0-03c-to-0-14c-per-decade/

    Så i løpet av det siste tiåret har en 15-årig temperaturtrend blitt endret fra en pause til en sterk oppvarming. Dermed kan man si at de siste åtte år er de varmeste noensinne.

    Dette på tross av at sjøisnivået i Arktis har vært stabilt de siste 12 årene. Det ligger faktisk litt over gjennomsnittet for årene 2011 2020, men det ser ut til at denne trenden startet i 2007. https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

    Meterologisk institutt meldte nylig om den kaldeste desember på ti år og at det både smelter og øker i Arktis. Det ser ut til å smelte i øst. Mens det øker i vest. I Antarktis er det motsatt. En varmeplate på størrelse med en supervulkan smelter «det lille» Vest Antarktis underfra.

    Det spørs om ikke det er tilfelle for Arktis også. I 2013 meldte man om flere hundre aktive undersjøiske vulkaner mellom Svalbard og Grønland. Disse spyr ut 1200 grader gloheit lave og berggrunnen rundt kan holde 1000 grader. Denne varmen sendes videre med strømmene. I tillegg hadde Aftenposten en artikkel i 2001 hvor man hevdet at det var en het sydende heksegryte under Arktis. https://www.aftenposten.no/norge/i/eMrBl/polisen-smelter-ikke-bort

    For Antarktis er trenden enda mer lovende. Den samlede ismengden i Antarktis har økt de siste 40 årene. Det øker jevnt og trutt. https://eos.org/science-updates/new-perspectives-on-the-enigma-of-expanding-antarctic-sea-ice

    Men det gir også grunn til uro. Antarktis bidrar med andre ord ikke til havnivåstigning, men tar heller unna. Det betyr også at havnivåstigningen på 0,27 millimeter per år som tilskrives Antarktis i IPCC-rapporten, ikke er riktig.

    Det ble satt kulderekord i Antarktisk i 2013 og en ny i 2018. Det kaldeste noensinne målt.

    Antarktis siste seks vintermåneder i 2021 var de kaldeste som noensinne er registrert i følge National Snow and Ice Data Center (NSIDC).

    • Hva mener du med at de har slettet materialet? For HadCRUT er data tilgjengelig fra versjon 3 til de to versjonene i HadCRUT5. Jeg har publisert alle disse versjonene.

  4. Jeg vet ikke om dette under blir det samme, men de går i hvert fall tilbake i tid og justerer temperaturene. Også epostene i climagate vitner om sletting og tilbakeholdelse. I tillegg har de slettet en masse tidligere varmerekorder. Den fra Libya i 1922, Tunesia i 1931 og en rekke andre. De lurer på å slette den fra Death Vally i 1913 også. https://www.nrk.no/urix/mogleg-varmerekord-i-death-valley-1.15125082
    De er visstnok ikke proffe nok.
    SLETTET-TEMPERATURDATA
    (Forskning.no 3.12 2009) Klimaforskere fra University of East Anglia slettet datagrunnlaget for sin analyse av global oppvarming. Dermed er det ikke mulig å sjekke justeringene de har gjort.
    CRU-datasettet inneholder temperaturmålinger fra målestasjoner på bakken rundt om i hele verden, hentet inn i over 150 år. http://forskning.no/forskningsetikk-klima/2009/12/slettet-temperaturdata

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.