Laveste havisomfang i Antarktis siden målinger startet 1979

11. februar 2023 skrev Værstat om NTB sin feilrapportering om rekordlavt havisomfang i Antarktis. NTB oversatte en januarrekord til “noensinne” ved en feiltakelse.

Feilen ble raskt korrigert av NTB, men meldingen ble ikke korrigert av alle som hadde publisert meldingen. Dagbladet har i skrivende stund fortsatt ikke korrigert meldingen. Forskning.no korrigerte meldingen etter at Værstat påpekte feilen i nettstedets facebookinnlegg om meldingen.

Værstat konstantere at det likevel var sannsynlig av at vi ville se ny bunnrekord i Antarktis i år, da årsbunnen er i februar/mars måned. 11. februar lå nivået marginalt over forrige bunnrekord fra 2022.

Ny bunnrekord registrert i 2023

Statistikken per 14. februar 2023 viser en verdi under 2022. Dette gir en ny bunnrekord siden statistikken starter 1979.

Utklipp fra verstat.no sin statistikkside for havis

Statistikken er interessant da, vi så rekordhøye bunnivåer på 2010-tallet mens vi har hatt fire enkeltår med rekordlave bunnivåer de senere årene.

Det er uklart om disse enkeltårene er utslag av tilfeldigheter, eller en indikasjon på en ny trend.

Det blir spennede å følge statistikken fremover for å se hvor lavt bunnivet vil nå gjennom gjennom februar og mars!

Følg daglig oppdatert statistikk her: Havisstatistikk – Arktis og Antarktis (verstat.no)


Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?

  • Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 64 75 94, eller les om muligheter for regelmessige bidrag.

Illustrasjonbilde: 95355521 / Antarctica © Willtu | Dreamstime.com

Én kommentar

  1. Vi befinner oss jo nå på en global varmetopp tilsvarende den vi hadde rundt 1940, og har vært der noen år nå og erfart det de lærde kaller “hiatus”, en temperaturutflating. At vi opplever perioder med lav isutbredelse i nord er kanskje ikke så merkelig siden de globale klimaendringene, som ikke er menneskeskapte (!!!), hovedsakelig merkes i nord. Det er mye som påvirker isutbredelsen i nord, bl.a. lufttrykk, vinder og utstrømming av is gjennom Framstredet enkelte år. I Antarktis registreres det kulderekorder sentralt på platået for tiden…

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.