Vinterlig start på våren? Prognoser spår en kjølig mars

Etter en kjølig start på vinteren ble januar og februar relativt milde i store deler av landet.

Dette ser ut til å endre seg, etter at meteorologer har observert et spesielt værfenomen. En “brå stratosfærisk oppvarming” (sudden stratmospheric varming).

Nettstedet klimavarsling.no meldte om værfenomenet 22. februar, og ga prognoser som tilsa relativt lave temperaturer i mars måned. Man anslo at været ville snu i uke 10 (som begynner 6. mars).

Klimaforsker Erik Kolstad (som driver nettsiden) forklarer værfenomenet slik:

Når stratosfæren over polområdet plutselig varmes opp, som regel ved at varm luft strømmer til fra sør, bryter fronten sammen. Det betyr igjen at den sterke vestavinden svekkes eller til og med snur om og blir en østavind. Nede på bakken går da værmønsteret NAO, som er viktig for været i Europa, ofte inn i en negativ fase.

Værstat har skrevet mye om værmønsteret NAO (de nordatlantiske svingningene), og publiserer daglig oppdatert NAO-statistikk. Statistikken har sammenfalt godt med vinterværet denne sesongen, med negativ NAO gjennom desember, og for det meste positiv NAO gjennom januar og februar.

NAO-statistikk for vintersesongen 2022/2023 oppdatert 25.02.2023, skjermbilde fra verstat.no

23. februar gikk NAO-indeksen til negativ fase, og følgende er pronosisert de neste 14 dagene fra NOAA (røde linjer viser fremtidig prognose):

NOAA, Climate Prediction Center. Skjermutklipp fra graf 28.02.2023

Så hva viser værvarselet?

Værvarselet synes å være samstemt med Kolstad sine prognoser, og den prognostiserte negative NAO-fasen. Oslo viser et væromslag i gjennom første uken av mars. Det er spådd snøbyger 7. mars.

Værvarsel fra yr.no oppdatert 28.02.2023 klokken 21.37

Hvor lenge vil dette vare?

Ifølge Kolstad så er det vanskelig å forutsi hvor lenge slike værfenomen vil kunne vare, men at dette foregikk over mange uker i 2009/2010 (som sammenfalt med en kjølig vinter).

Det er gjort varsel som tilsier at forholdet kan vare relativt inn i april:

[Varselet] viser at vindene ser ut til å holde seg østlig helt frem til ca. 10 mars. I så fall blir det en langvarig stratosfærisk oppvarming, og den kan muligens påvirke været vårt inn i april.


Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?

  • Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 64 75 94, eller les om muligheter for regelmessige bidrag.

Illustrasjonsbilde: 79884036 / Cold © Morten Normann Almeland | Dreamstime.com

3 kommentarer

  1. Sør-Noge ligger i et tidligere stabilt vestavind-belte. Den nordøstlige vinden kom, og holdt seg, tidligere en måneds tid rundt november, Dette ser man nå er helt snudd på hodet da man opplever nordlige og nord-østlige vinder i månedsvis både sommer som vinter. Det kan være naturlige variasjoner, men det kan også være et resultat av HAARP som ved påvirkning av ionosfæren styrer jetstrømmene slik at de opptrer anormalt.
    De som tror HAARP dreier seg om forskning innen radio-kommunikasjon har mye og lære.

  2. Jo, nord-øslige vinder som varer mer enn 3, 6 eller 9 dager er noe helt nytt. Da sett bort fra den måneden som nevnt over. Og da mener jeg året sett under ett uavhengig av temperaturer. Man trenger bare å løfte blikket ut over Norges grenser for å registrere høyst anormale værtyper som flomkatastrofer i tempererte soner, snøstormer på sydlige breddgrader mm. Det er tydelig at dette IKKE er naturlige svingninger.

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.