Temperaturstatistikk julaften 1722-2019

Værstat ønsker alle lesere en riktig god jul!

I den forbindelse presenteres Julaftenstatistikk (middeltemperatur 24. desember) for perioden 1722 til 2019. Dataserien er basert på observasjoner som er homogenisert for Uppsala i Sverige.

Under grafen finner dere tabell med interessante verdier fra datagrunnlaget. Nederst i artikkelen ser dere også statistikk fra Oslo.

Viktig – det er identifisert urban varmeøyeffekt etter 2005 i temperaturserien for Uppsala som kan gi for høye verdier sett mot tidligere år (inhomogenitet). Les mer om datasettet og forklaring fra Bergström her: Temperaturserie – Uppsala, Sverige 1722-2019

Julaftenstatistikk Uppsala, Sverige

Data hentet fra SMHI her. Verdier i rødt viser 10 års rullerende snitt. Lys blå og rød viser maksimal og minimum temperatur i dataserien. Lys sort viser snitt for hele perioden.

Nedenfor er interessante verdier fra datagrunnlaget:

Julaftenstatistikk med Oslo (sett mot Uppsala)

Gir statistikken oss en pekepinn hvordan temperaturene var i Norge? I grafen nedenfor er data fra den homogeniserte dataserien for Oslo lagt til. Vi har data fra 1925 på dagsbasis tilgjengelig.

Verdier i lys grå (oransje er 10 års rullerende snitt) er Uppsala, Sverige. Verdier i blå (rød er 10 års rullerende snitt) er Oslo, Blindern (data hentet fra frost.met.no (SN18700) / se Værstat sin statistikk for Oslo her).

Vi ser at 10 års rullerende snitt er rimelig sammenfallende mellom de to temperaturseriene over lengre tid (rød mot oransje verdier). Dette tyder på at temperaturserien for Uppsala kan gi en pekepinn på hvordan temperaturene var i Oslo julaften også før 1925.

Høyeste dagsmiddeltemperatur julaften i temperaturserien for Blindern (Oslo) er 6,4 grader (1974).

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk? Følg Værstat på facebook eller meld deg på nyhetsbrev for å bli minnet på når Værstat kommer med nytt innhold!

Ønsker du mer innhold fra Værstat? Les om hvordan Værstat finansieres, og om muligheten til å bidra økonomisk her.

Illustrasjonsbildet er tatt av monicore fra Pixabay

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.