Bellona får 600.000 til å spre konspirasjonsteori der Værstat.no inngår

19. mai sendte Bellona ut en pressemelding om at Sparebankstiftelsen DNB finansierer et prosjekt som skal utvikle kunstig intelligens som gjør det mulig å “få en oversikt over omfanget av spredningen av klimamyter”, og bruke dette i et undervisningsopplegg for videregående skole.

Nathalie Wik Lystad i Bellona presiserer:

Poenget er ikke bare å avsløre hvilke usannheter som spres på nett og hvem som sprer dem. Vi ønsker også å vise hvordan slike falske narrativ oppstår, hvordan de utvikler seg og blir holdt i live over tid.

Bellona har sammen med rådgivningsbyrået Analyse & Tall oppsummert funnene grafisk. Værstat.no trekkes inn som en kilde i et angivelig konspiratorisk nettverk som sprer ukorrekt informasjon om klima.

Kilde: Analyse & Tall. Utdrag som knytter Værstat.no til spredning av usannheter om klima

Følgende presiseres av Lystad om innholdet som angivelig spres i dette angivelige nettverket:

Det at usannheter, fremstilt som fakta, spres i sosiale medier er alvorlig fordi det distraherer og misleder folk.

Deleier i DNB finansierer arbeidet

Det er stiftelsen Sparebankstiftelsen DNB som er deleier i banken DNB som nå gir bort 600.000 kr til prosjektet.

Stiftelsen er nest største eier av DNB (ca. 8%), hvor den største deleieren er den norske stat (34%).

Værstats kommentar

Værstat tok lørdag 22. mai kontakt med Bellona og byrået Analyse & Tall for dokumentasjon om at Værstat skal ha spredt ukorrekt informasjon om klimaspørsmål.

Værstat finner det spesielt at enkelte aktører som deles trekkes frem, og ikke de utallige sakene fra etablerte medier som også spres på samme områder på sosiale medier. Værstat tolker dette som at Bellona og Analyse & Tall hevder Værstat sprer “usannheter, fremstilt som fakta”.

Værstat sendte følgende tilbakemelding til Bellona og Analyse & Tall:

I teksten kommer dere altså med påstander om at Værstat.no sprer usann klimainformasjon, og fremstiller dette som fakta. Dette er grove beskyldninger som ikke dokumenteres.

Værstat.no sprer kun egenprodusert materiale, dokumenterer innholdet og søker tilsvar så langt det er mulig. Værstat korrigerer innhold ved henvendelser om noe som er feil, og forespør aktører om informasjon dersom noe er uklart før publisering. Dette reduserer muligheten for spredning av feilaktig informasjon betydelig.

Værstat.no sprer ingen klimamyter og usanne påstander om klima, i så fall må dette dokumenteres dersom dere skal rette slike påstander.

En rekke aktører har korrigert innhold etter at Værstat har dokumentert kritikkverdige forhold.

Ytringsfrihet, pressefrihet og maktkritikk er en meget viktig del av det norske samfunn.

Etter mitt skjønn så er slike grunnløse og ikke-dokumenterte beskyldninger om Værstat.no omfattet av Skadeserstatningsloven § 3-6a, da dette skader Værstat.no sitt navn og rykte uten belegg eller noen form for dokumentasjon.

Per 25. mai har verken Bellona eller byrået Analyse & Tall verken svart på henvendelsen eller presentert dokumentasjon for påstandene som rettes mot Værstat.no.

Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk? Følg Værstat på MeWe eller FacebookMeld deg på nyhetsbrev for å bli minnet på når vi kommer med nytt innhold!

Ønsker du mer slikt innhold? Les om hvordan Værstat finansieres og om muligheten til å bidra økonomisk her.

Én kommentar

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.