En tørr sommer i Jølster – NRK rapporterer om klimaendring

11. august 2021 publiserte det skattefinansierte statsmediet NRK en artikkel om tørt vær i Jølster som har konsekvenser for lokale innbyggere.

Følgende statistikk presenteres i artikkelen:

På målestasjonen Skei i Jølster om lag 20 kilometer unna vart det i juli registrert 31,1 mm nedbør.

Dette er 72 prosent mindre enn normalt. Dei private brønnane på gardane i området er nesten tomme.

I artikkelen siteres forsker Carlo Aall, utdannet naturforvalter og med tilkjent professorkompetanse innen bærekraftig utvikling, som konkluderer følgende om situasjonen i Jølster:

Carlo Aall, klimaforskar og professor ved Vestlandsforsking, seier den lange tørkeperioden på Vestlandet er ein del av klimaendringane.

– Klimaendringane er her no. Dette er ikkje snakk om naturlege variasjonar, seier han. Aall viser til den nye rapport frå FN sitt klimapanel som vart lagt fram på måndag.

Værstats undersøkelser – julitrend

Værstat har undersøkt langsiktig statistikk for julinedbør i Jølsterområdet, og det er to målestasjoner med slik statistikk. Åmot i Jølster har statistikk fra 1895 til 1905 og Skei i Jølster med statistikk fra 1969 til i dag.

Kilde: Meteorologisk institutt, seklima.met.no. Perioden mellom 1905 og 1969 er forkortet.

Grafen viser tydelig at det var relativt høy variasjon i nedbør på begynnelsen av 1970-tallet med variasjon mellom høyeste menger nedbør i perioden og 30,5 mm i 1972 (under årets juli-mengde).

Laveste registrerte nedbørsmengde i Jølster er 25 mm og ble målt i 1901.

Værstat kan ikke se noen spesiell trend, eller at juli 2021 skiller seg spesielt fra tidligere tørre julimåneder.

Værstats undersøkelser – sommertrend

Hva om vi ser alle sommermånedene sammenlagt? Vil 2021 skille seg spesielt ut?

Kilde: Meteorologisk institutt, seklima.met.no. Per 10. august 2021.

Statistikken viser en svakt økende trend i sommernedbør i Jølster. Per 10. august så er det registrert laveste sommernedbørsmengde i perioden 1970 til 2021 med 151,2 mm. Nest laveste er 1997 med 161,2 mm.

Høyeste registering er sommeren 1974 med 500,1 mm.

Det er meldt nedbør i Jølster, så det gjenstår å se om rekorden fra 1997 blir brutt i år.

Totalt sett så ser det ikke ut til å være belegg for å hevde at statistikken viser en klimaendring i Jølster. Man bør være forsiktig med å konkludere basert på værsituasjoner i enkeltår.

Det er uklart med hvilket belegg forsker Carlo Aall kan konkludere at det er observert en klimaendring i Jølster basert på et enkeltår med relativt tørr sommer.


Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk? Følg Værstat på facebookMeWe eller meld deg på nyhetsbrev for å bli minnet på når vi kommer med nytt innhold!

Ønsker du mer slikt innhold? Les om hvordan Værstat finansieres og om muligheten til å bidra økonomisk her.

Oppdatering 24.08.2021 – lagt til at forsker Carlo All har tilkjent professorkompetanse innen bærekraftig utvikling (som beskrevet i kilden som er henvist til – Vestlandsforskning). Kompetansen endrer ikke sakens faktum at forskeren ikke ser ut til å ha relevant kompetanse eller faglig bakgrunn til å uttale seg om eventuelle observerte klimaendringer i Jølster eller Vestlandet.

5 kommentarer

  1. Cato Aalls arbeidsgiver samarbeider intimt med cicero, også kjent som Institutt for Klimapolitikk. Disse forutsetter at det eksisterer et menneskeskapt klimaproblem, og da blir det gjerne slik det er for en person som bare har hammer som redskap. Alt han ser rundt seg ser ut som spiker.

    Denne typen forskere starter altså med konklusjonen, og alt de ser rundt seg som kan brukes, vil bli brukt til å støtte konklusjonene. Alt som ikke kan brukes, det ser de simpelthen ikke. At man i NRK ikke kan tenke seg å stille kritiske spørsmål til denne typen forskere, det er velkjent.

    Statistikk er det ikke behov for, med mindre de selv kan velge et start- og endepunkt som gir et resultat i samsvar med konklusjonen de startet med. Det er dette vittige sjeler, meg selv inkludert, betegner som klimastatistikk.

    • Hei Geir!
      Dette var en bastant påstand om Vestlandsforskning og Cato Aall. Tok en liten sjekk av Vestlandsforskning og samarbeid med Cicero. Det ser ut til å være samarbeid om forskning på klimapolitikk (altså ikke forskning på hvordan klima fungerer, men hvordan man skal endre samfunnet for å nå politiske mål).

      Det ser ut til å være en interessekonflikt, ved at en som forsker på utøvende klimapolitikk uttaler seg om naturvitenskapelig klimavitenskap.

      Her om TRANSFORM:
      «TRANSFORM-prosjektet skal undersøke hvordan kommunene kan bidra til omstilling til et lavutslippssamfunn.»

      «Dette prosjektet er et samarbeid mellom CICERO – Senter for Klimaforskning, Vestlandsforsking, NORUT og Nordlandsforskning. I tillegg har prosjektet internasjonale partnere ved Linköping Universitet i Sverige og Breda Universitetet i Nederland.»

      https://cicero.oslo.no/no/transform

      Cato Aall står sitert i forsking relatert til TRANSFORM:
      http://cicero.oslo.no/file/2/Amundsen%20Hovelsrud%20et%20al%202017%20COSUST%20Local%20governance.pdf/download

  2. Påstander fra MDG om klima, for å opplyse om kor forferdeligt det er idag, kjøres de på med løgn og alvorlige usannheter hele tiden. Fra den dagen for 3-4 år siden når MDG stod på TV og fortalte at 15 mennesker er nu død pga for høgt CO2 innhold i lufta i Norge. Oppspinn og bløff fra dag 1 er MDG sin oppskrift for å fremme sine fanatiske påstander.

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.