28. desember 2022 publiserte Værstat en sak om feil i NRK-artikkel om om Arktis. NRK refererte til en NOAA-rapport og gjenta innhold som ikke var skrevet i rapporten.
NRK rettet først feilen uten å informere lesere, men ombestemte seg etter Værstat publiserte saken.
Værstat har fulgt opp saken videre, da NRK sin sak har enda en kildefeil som i skrivende stund ikke er korrigert.
Artikkelen har kildefeil om Nordpolen
I saken fremmer NRK følgende faktapåstander om Nordpolen, og gir inntrykk av at påstanden har dekning i kilde:
Men noen skikkelig forklaring på hvorfor isen forsvinner noen steder og vokser andre steder, har man ikke. Men totalt sett vil havisen rundt Nordpolen fortsette å krympe jevnt og trutt. Nordpolen kan være helt isfri så snart som i år 2040.
Klikker man på lenken, så ser man at påstanden ikke har dekning i kilden. Her vises et utklipp:

NRK sin journalist har lenket til en flere år gammel NRK-artikkel som beskriver en antatt utvikling i Barentshavet. Denne artikkelen lenker til en studie publisert 2018 som har studert tallgrunnlag fra 1970 til 2016.
Dette vil si at faktagrunnlaget som NRK baserer påstanden om Nordpolen på, baseres på tall som mangler utviklingen de siste seks årene og omhandler et annet geografisk område enn Nordpolen.
NRK nekter å svare på spørsmål
Værstat gjorde NRK oppmerksom på kildefeilen om Baretshavet 26. desember, og feilen ble ikke rettet sammen med kildefeilen om påstanden “havisen blir stadig tynnere”.
Det ble sendt purring 29. desember og 1. januar. Purringen ble besvar 1. januar 2023:
Journalisten som har skrevet artikkelen har ferie, og sjekker sikkert ikke eposten sin av den grunn.
Men jeg videresender din henvendelse til vaktsjef som kommer på jobb i morgen tidlig.
Er alene på jobb i Troms i kveld, og har dessverre ikke kapasitet til å se nærmere på det i skrivende stund.
Værstat har ikke fått svar på henvendelsen siden den ble videresendt til vaktsjefen 1. januar 2023.
Det er blitt sendt gjentatte purringer og henvendelser til NRKs Publikumservice. Henvendelsene til NRKs Publikumservice videresendes tilbake til NRK Troms og Finnmark som har ansvaret for artikkelen.
Værstat sin vurdering
Værstat må derfor konkludere med at NRK ikke akter å korrigere en direkte kildefeil.
NRK er en skattefinansiert statskanal, og det er derfor svært uheldig at feil ikke rettes. Dette vil kunne rokke ved integriteten og tillitten vi kan ha til NRK sin rapportering.
Det ser ut til at lesere ikke kan ta for gitt at faktapåstander fra NRK har dekning i oppgitte kilder. Det kan også være risiko for at faktafeil som NRK er blitt gjort oppmerksom på ikke korrigeres.
Værstat håper NRK sin redaksjon gjennomgår sin redaksjonelle etikkhåndbok og etterstreber etterlevelse. Punkt 3.2 og 4.13 er spesielt relevante til denne saken.
Støtte Værstat?
Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?
- Følg Værstat på Facebook, Twitter eller meld deg på nyhetsbrev for å bli minnet på når Værstat er ute med nytt innhold!
- Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 64 75 94, eller les om muligheter for regelmessige bidrag.
Illustrasjonsbilde: 80465030 / North © Ruzanna Arutyunyan | Dreamstime.com
Nå pirker Værstat i en av NRKs mest hellige klimakuer, myten om det isfrie Arktis, en av bærebjelkene i klimaskremmingen av befolkningen i vestlige land. Dette har vært utbasunert av klimaindustrielle aktører gjentatte ganger også i utlandet, mest kjent er Nobelprisvinner Al Gore spådom om det isfrie Arktis (2015).Når man nærmer seg året dette skal inntreffe, så flytter man simpelthen på årstallet.
Hverken etikkhandboken eller NRKs formålsparagraf er relevante når det gjelder klimapropaganda i NRK. Fakta spiller heller ingen rolle, for dette er ikk ejournalistikk.,
Nrk er «kjøpt og betalt». Ikke til å stole på.
NRK har mye bra stoff
Men de er dessverre ikke til å stole på i slike saker
Det er trist hvordan NRK har blitt (eller kan hende alltid vert) så mye propaganda som ikke stemmer
Vi ser dette i politiske spørsmål og i klimaspørsmål