Bærekraftforsker blir til «klimaforsker» i VG

Tabloidavisen VG skrev mandag 24. april en sak om et utvalg som mener Norge «kan redde verden fra klimakatastrofe». Klimafinansieringsutvalget presenterte rapporten «Hvis ikke Norge, hvem?«, som ble ledet av tidligere klima- og miljøminister Vidar Helgesen (Høyre).

Utvalget var nedsatt av Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Caritas og Flyktninghjelpen.

Det viktigste forslaget fra utvalget er at Norge bør gi lånegarantier for investeringer i sol- og vindkraft i utviklingsland, slik at landene får en rente som ikke tar hensyn til risiko for tap. Tapet vil i så fall lånegarantisten(e) ta.

Med på presentasjonen av rapporten var den svenske innflytelsesrike professoren Johan Rockström. Rockström er forsker innen global bærekraft og har bakgrunn innen miljøvitenskap, og er direktør for Potsdams institutt for Climate Impact Research.

VG valgte å fremheve Rockström betydelig i artikkelen og gi personen en autoritet som en «verdensledende klimaforsker». Denne fremstillingen ble kritisert av Minervaskribent Øystein Sjølie på Twitter.

Oppdatering 26.04.2023: Fjernet sitat fra VGs journalist. Se forklaring nederst i saken.

VG omtaler Rockström som «verdensledende klimaforsker»

Saken fokuserer på professor Rockströms refleksjoner på rapporten, og VG gir personen betydelig faglig autoritet.

VG skriver følgende:

En av verdens desidert mest anerkjente klimaforskere håper Norge gir det et forsøk.

Med denne autoriteten gis Rockström stor plass i saken til å underbygge utvalgets forslag, og hvilke politiske prioriteringer som Norge bør gjøre.

Men hva er en klimaforsker og hvordan rangerer man anerkjennelsen til forskerne?

Værstat har tidligere skrevet om NRK sin bruk av utvidet definisjon på «klimaforsker» som også omfattet samfunnsvitenskapelig forskning i klimapolitikk. Les mer her: Hva skal til for å kalles en «klimaforsker» i NRK? (verstat.no)

Definisjonen på «klimaforsker»

Værstat har gjort søk på nettet for å finne en klar definisjon på begrepet klimaforsker.

Ordboken Macmillan har følgende definisjon (fritt oversatt):

noen som studerer opprinnelsen av og utviklingen i, og endringer i jordens klima

Ordboken Collins gir følgende definisjon (fritt oversatt):

En klimaforsker er noen som studerer værforhold, og hvordan og hvorfor de endrer seg over tid.

Norske ordbøker ordbøkene.no og norsk-ordbok.no oppgir at en person som studerer/gransker klimaet er en klimaforsker eller klimatolog.

Store norske leksikon er klar på at en klimatolog har en naturvitenskapelig forståelse av klimasystemet:

Klimatologen har kunnskap om både geografiske forhold og de fysiske prosessene i klimasystemet som spiller en rolle for typiske værforhold, slik som temperatur og nedbør.

Det synes derfor å være tydelig at den tradisjonelle definisjonen på en klimaforsker, er en person som forsker på de fysiske prosessene i klimaet. Altså en naturvitenskapelig forståelse av begrepet.

VG bruker utvidet definisjon på klimaforsker

Værstat tok kontakt med VG for å forstå hvordan de kom frem til at professor Rockström er en verdensledende klimaforsker – selv om personen ikke har naturvitenskapelig bakgrunn relevant for klimaforskning.

Rockström er utdannet agronom og har doktorgrad i miljøvitenskap, og er mest kjent for forskningen som laget et forslag for et rammeverk for såkalte «vippepunkter» (planetary bountries) hvor verden angivelig står ovenfor en rekke potensielle katastrofer i fremtiden.

VGs journalist svarte at klimaforsker her er forstått som en forsker som undersøker og forklarer sammenhengen mellom klima, natur og menneskelig påvirkning.

VG bruker altså en utvidet definisjon, slik som NRK. Det spiller altså ikke en rolle om personen studerer et felt som ikke er relevant for forståelsen av de fysiske prosessene i klimasystemet.

Hva omtaler han seg selv som?

I Potsdaminstituttet som han leder, omtales Rockström slik (fritt oversatt):

Johan Rockström er en internasjonalt anerkjent forsker i forhold relatert til global bærekraft. Han ledet utviklingen i planetgrenserammeverket for menneskelig utvikling i den nåværende era med hurtig global endring. Han er en ledende forsker innen globale vannressurser, med mer en 25 års erfaring innen anvendt vannforskning i tropiske strøk, og med mer en 150 forskningspubliseringer i felt som spenner fra anvendt land- og vannforvaltning til global bærekraft.

Det er altså ingenting her som tilsier at Rockström har relevant vitenskapelig bakgrunn for å kunne uttale seg om de fysiske prosessene i klimaet, og han velger ikke å omtale seg selv som klimaforsker etter den utvidede definisjonen.

I tillegg til å være forsker og forskningsleder, så veileder han regjeringer og forretningsnettverk innen for bærekraftig utvikling:

I tillegg til hans forskningsarbeid, som har blitt mye brukt til å veilede politikk, er Rockström aktiv som konsulent for flere regjeringer og forretningsnettverk. Han fungerer også som rådgiver for bærekraftig utvikling på internasjonale møter, inkludert World Economic Forum, United Nations Sustainable Development Solutions Network (SDSN) og FNs rammekonvensjon om klimaendringer (UNFCCC).

Dette er kanskje en viktig bakgrunn for hvorfor Rockström omtales som en av verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker av Time Magazine (som andre svenske sammen med Greta Thunberg).

Kan dette være årsaken til at VG velger å omtale Rockström som «en av verdens desidert mest anerkjente» klimaforskere? VG svarte ikke på hva de bygger denne påstanden på.

Værstat sin vurdering

Værstat mener det er grunn til å tro at en stor del av leserne ikke fikk den riktige forståelsen av bakgrunnen til professor Johan Rockström. Personen gis spesiell autoritet og det gir uforholdsmessig vekt til de sterke politiske føringer han gir til Norge.

Dette mener Værstat villeder VG sine lesere.

Dagsavisen omtaler også utvalgets presentasjon, og omtaler Rockström som «klimaforsker» i overskrift, men presiserer at han er professor i miljøvitenskap i artikkelen.

Oppdatering 26.04.2023: I en tidligere versjon av denne saken så siterte Værstat fra kommunikasjon med VGs journalist. VG oppfattet ikke at henvendelsen fra Værstat kunne lede til sitering og anmodet derfor om at sitering ble fjernet. I henvendelsen fra Værstat ble det inkludert signatur som identifiserte at spørsmålene kom fra verstat.no, og etter endt korrespondanse ble det informert om at Værstat planla å sitere fra korrespondansen i en sak. Den siste eposten ble ikke besvart, og Værstat oppfattet at det ikke ble gjort innvendinger. VGs journalist opplyser at den siste eposten ikke ble lest før etter saken var blitt publisert dagen etter. Værstat har fått lov til å publisere VGs journalists definisjon på klimaforsker. Oppdateringen endrer ikke innholdet i resten av saken.


Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?

  • Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 64 75 94, eller les om muligheter for regelmessige bidrag.

Illustrasjonsbilde: 116790115 © Sharaf Maksumov | Dreamstime.com

Én kommentar

  1. Enhver forsker/akademiker som støtter VG sin klimapolitikk blir definert som verdensledende klimaforsker. Artiklene om Trond Giske viser hvor nøye VG er med sannheten.
    Problemet er at avisen leses av mange som ikke stille kritiske spørsmål om artiklene.
    Takk for at du belyser slike saker.

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.