Ny “dommedagsrapport” ukritisk gjengitt i NTB og Aftenposten

Aftenposten publiserte 24. oktober en sak som beskrev en dramatisk rapport om situasjonen for klimaet. Rapporten beskriver utviklingen i “vitale tegn” for jorden og hevder 20 av 35 parametere gir ekstreme utslag i år.

NTB skrev også om rapporten, som blant annet ble publisert av Finansavisen 29. oktober. NTB skriver i overskriften at forskere mener det er en “eksistensiell trussel mot livet på jorden”.

Rapporten har gjennomgående sterke og bastante påstander om sitasjonen for klimaet, som gjengis i nyhetssakene. Her er noen eksempler (gjengitt fra oversatt tekst i NTB-meldingen):

Livet på planeten jorda er under beleiring.

Vi er på vei inn i et ukjent farvann i vår klimakrise, en situasjon ingen noensinne har vært vitne til i menneskenes historie

Sannheten er at vi er sjokkert over villskapen i ekstremværene i 2023.

Vi beveger oss farlig nær flere vippepunkter som kan ødelegge selve systemene som livene vårt er avhengig av

Både Aftenposten og NTB omtaler forskerne bak rapporten som “klimaforskere”.

Men er det noe mediene ikke nevner?

Værstat har tatt en nærmere titt på rapporten, og forskerne bak.

Bli medlem i Værstats nyhetsbrev og få med deg når Værstat publiserer nye saker.

“Klimaforskerne” er hovedsakelig økologer

Forskningerapporten oppgir 12 bidragsytere til rapporten, og to hovedforfattere – William J Ripple og Christopher Wolf. Begge er tilknyttet Oregon State University. Ripple har doktorgrad innen økologi, mens Wolf er statistikker med doktorgrad innen statistikk, skogøkosystemet og samfunn.

Ifølge Store Norske Leksikon er økologi vitenskapen om organismers forhold til miljøet.

Av de andre bidragsyterne fire økologer, en biolog, en agronom, en samfunnsviter, en botaniker, en kjemiker, og en entreprenør tilknyttet “Club of Rome” som Værstat ikke kunne identifisere akademisk bakgrunn til. Oversikt og kilder for hver bidagsyter oppgis her.

Rapporten er publisert i publikasjonen BioScience, som er en forskningsjournal som fokuserer på biologi. Dette underbygger at forskingen ikke er bygget på klimaforskning.

Forskningen har mottatt finansiering og bistand fra politiske aktører

Forskningsrapporten opplyser om at de har mottatt bistand og finansiering fra aksjonistorganisasjonen CO2 Foundation.

CO2 Foundation opplyser at bruker finansering og kommunikasjon til å påvirke samfunnet til å redusere CO2-utslipp.

Organisasjonen gir stipend på følgende basis (direkte oversatt):

CO2 Foundation gir støtte til mottakerorganisasjoner som tilbyr vitenskapelig solide, potensielt banebrytende svar på den globale klimakrisen.

I tillegg til å gi finansering til rapporten, har organisasjonens grunnleggere, biologene William Calvin og Katherine Graubard, bidratt med forslag til rapporten.

Forskerne opplyser at de også har mottatt finansiering fra Roger Worthington. Worthington er medleder for “SDG Publishers Compact Fellows”. SDG står for FNs bærekraftmål (sustainability developement goals).

FN forklarer følgende om “Publishers Compact” og føringene dette medfører for forskere (direkte oversatt):

I praksis krever Compact å tilpasse daglig praksis, innhold og mål for suksess med FNs bærekraftsmål (SDG). En sektor som akselererer fremgangen har vært akademisk publisering.

Det kommer derfor frem at forskningen ikke er uavhengig, og at finansieringen potensielt har medført føringer for innholdet.

Svar fra Aftenposten og NTB

Værstat tok kontakt med både Aftenposten og NTB og stilte spørsmål ved omtalen av forskerne som “klimaforskere”, selv om ingen har akademisk bakgrunn relevant til å forstå klimaet.

Nyhetssjef Hege Tannæs-Fjeld i NTB skriver følgende til Værstat:

Saken bygger på en sak fra nyhetsbyrået AFP og har da denne tittelen: Life on Earth under ‘existential threat’: climate scientists

Alle forskerne vi navngir er betydningsfulle i klimaforskningsmiljøet.

Den første er Johan Röckstrom som er direktør for Potsdam-instituttet for forskning på klimapåvirkninger. Det er et anerkjent institutt som blant annet bidrar til rapportene til IPCC og store globale aktører. De andre forskerne vi navngir er også kjent for bidrag til forskning på klimapåvirkninger, William Ripple for å ha vært lead author på et stort klimaopprop om nettopp klimapåvirkninger (og med i en dokumentar om å få forskere til å bruke sin kunnskap til å handle for å redde klima og miljøet), og Lenton som direktør for et Exeter-instutt for klimapåvirkning. 

Klimaforsker er vel heller ikke en beskyttet yrkestittel kun knyttet til et fagfelt. 

Værstat har tidligere skrevet om professor Johan Rocktröm, som Værstat mente VG feilaktig omtalte som “verdensledende klimaforsker”. Agronomen Rockström omtaler ikke seg selv som klimaforsker, men som “bærekraftforsker”.

Aftenposten har ikke svart på spørsmålene til Værstat, men journalisten har gitt en tilbakemelding til Værstat om at påpekning om begrepsbruk er videresendt til nyhetsleder Henning Carr Ekroll.

Værstat sin vurdering

Værstat mener det er store svakheter ved Aftenposten og NTB sin beskrivelse av “dommedagsrapporten”, som er publisert kort tid før et nytt politisk klimatoppmøte (COP28).

Ingen av forskerne bak rapporten har relevant akademisk bakgrunn innenfor klimaforskning til å gjøre de bastante konklusjoner om de naturvitenskapelige forholdene rundt klimaet som gjøres i rapporten.

Forskningen synes også å ha klare politiske bindinger gjennom både finansering og direkte bidrag til rapporten fra en organisasjon med uttalt mål om å påvirke samfunnet.

Verken NTB eller Aftenposten har endret betegnelsen av forskerne, eller presisert at “klimaforskerne” ikke har relevant naturvitenskapelig bakgrunn å fremme bastante påstander om klimasystemet.

Leserne har få eller ingen muligheter til å oppfatte disse viktige forholdene.


Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?

  • Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 64 75 94, eller les om muligheter for regelmessige bidrag.

Illustrasjonsbilde: 168693626 © Dan Rențea | Dreamstime.com

2 kommentarer

  1. Aftenposten og NTB har ingen egeninteresse i å opplyse dette. De lever av å skape sensasjoner og frykt.

  2. Dette er såpass vesentlige opplysninger at det må oppgis for å forstå hva denne rapporten er (og ikke er). Når de velger å ikke opplyse som disse forholdene, så bryter de grunnleggende presseetikk mener jeg. Spesielt når de velger å se bort fra forholdene når jeg har opplyst om dette til de.

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.