Antarktis overrasker igjen – havisen gjør et «comeback»!

Værstat skrev 4. oktober om en pressemelding fra Meteorologisk institutt (MET) publisert 25. september. MET hevdet utviklingen i havisen i Antarktis var «svært urovekkende», og at utviklingen vi nå ser «ikke er naturlige variasjoner i isutbredelsen».

I saken konkluderte Værstat med at MET sin sak fremstå grovt misvisende, da vesentlig informasjon om utviklingen ble utelatt.

MET konkluderte om årets maksimalnivå som var foreløpig, det ble ikke nevnt at langsiktig nivå i september (maksimummåneden) er økende, og potensielle effekter ved et vulkanutbrudd i 2022.

Bli medlem i Værstats nyhetsbrev og få med deg når Værstat publiserer nye saker.

Årets utvikling forsetter å overraske

Siden mai har beregnet utvikling i havisen i Antarktis vært laveste nivå siden satellittmålingene startet 1978, konsekvent betydelig under tidligere laveste nivåer.

Noe skjedde gjennom november, gjennom de to første ukene har nivået vært stabilt eller økende selv midt i en smeltemåned.

Dette har ført til at avviket mot tidligere laveste nivåer er nesten helt innhentet. Nivået 12. november tangerte minimumsnivå i 2016.

Det blir spennende å følge havisnivået fremover! Værstat har publisert havisstatistikk for Arktis og Antarktis, hvor man kan følge utviklingen fra dag til dag.

Man bør nok være forsiktig med å trekke forhastede konklusjoner og gi dramatiske beskrivelser av havissituasjonen også for Antarktis. Les om Al Gore sine spådommer om havisen i Arktis.

MET har i skrivende skund ikke rapportert om den overraskende utviklingen for havisnivået i Antarktis i november.


Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?

Illustrasjonsbilde: 1319306 | Antarctica © Staphy | Dreamstime.com

5 kommentarer

  1. Har tidligere lest at havisen, på grunn av vindretningen har vært mer «sammenpresset» i dette området. Kriteriet for isutbredelsen er at minimum 15 % av overflaten er dekket av is.
    En årsak til forbedringen kan være at isen nå spres mer men at det fortsatt dekker mer enn 15%. Dette er som forventet.

    • Interessant, er en blogg men virker som han vet hva han skriver om. Skulle gjerne sett noen grafisk representasjon av utviklingen is havisvolum og ikke vare kartvisualisering.

      NSIDC skrev at de skulle gjøre en analyse av hva som er skjedd, men jeg finner ikke at de faktisk skrev en slik analyse..

  2. Målingene son helhet viser en tilbakegang i areal for Antarktis. At kurven akkurat nå viser endring i smelting trenger ikke å bety at dette er i ferd med å snu. Det vet vi mer om på nyåret.

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.