Ukultur i NRK – unnlater å informere om korrigeringer

Værstat skrev 5. november om NRK sin rapportering om skredutviklingen i Norge i forbindelse med ekstremværvarsel 5. august (før «Hans»).

I saken dokumenterte Værstat at NRK ikke hadde dekning for å konkludere om skredutviklingen, og at NVE var tydelige på i skriftlig svar at det er vært en betydelig økning i fokuset på registering de senere år. NRK var ikke fornøyde med svaret, og fikk nye muntlige svar som avveket fra første skriftlige svar. Kun muntlige svar ble gjengitt i reportasjer.

I forbindelse med arbeidet med saken, så påpekte Værstat to feilaktige påstander i NRK-saker som gjaldt skred. Begge gangene ble saken korrigert, men uten merking.

Bli medlem i Værstats nyhetsbrev og få med deg når Værstat publiserer nye saker.

Første sak uten merket korrigering

Første korrigering gjelder saken som Værstat beskrev 5. november.

I saken hevdet NRK følgende etter å ha beskrevet skadestatistikk fra Finans Norge:

Etter 2010 har det i gjennomsnitt vært 14 ganger flere årlige skred enn på 80-tallet.

Påstanden er kategorisk feil, da NRK ikke har dekning for å påstå at det er vært i gjennomsnitt 14 ganger flere skred – men 14 ganger flere skredregistreringer.

Værstat gjorde NRK oppmerksom på feilen i epost samme dag som artikkelen ble publisert (5. august, og saken ble etterhvert rettet.

15. august tok Værstat kontakt med publikumsservice og spurte om hvorfor NRK ikke opplyste om korrigeringen i saken. Værstat hadde også problemer med å komme i kontakt med redaktør for saken.

Faksimile fra henvendelse til NRK publikumsservice 15. august 2023

Påpekningen av mangelfull merking av korrigering og spørsmål om praksis i NRK ble ignorert av publikumsservice. Merkingen kom først på plass etter enda en påpekning til NRK 15. november (denne gang til fagredaktør Marius Tetlie).

Andre sak uten merket korrigering

29. august publiserte NRK en artikkel med fokus på skadene etter ekstremværet «Hans» og utfordringene rundt klimatilpasning.

I saken ble følgende feilaktige påstand fremmet:

Av dei ti største naturhendingane sidan 1980, har sju av dei vore etter 2010

Værstat tok kontakt med NRK, og NRK viste til «Klimarapport 2022» fra Finans Norge. Rapporten hadde tilsvarende tekst, men istedenfor «naturhendelser» – så sto det «skadeutbetalingene». NRK har altså endret tekst fra utbetalinger til hendelser.

Når Værstat påpekte dette, så var journalisten enig og korrigerte teksten.

Også denne saken ble korrigert uten merking. Per 15. november klokken 23, så er saken fortsatt ikke merket. Værstat har purret på fagredaktør Marius Tetlie at også denne saken må merkes.

For begge sakene har Tetlie følgende kommentar:

Vår praksis er ar vi skal merke de sakene vi gjør endringer i. Det burde vært gjort i disse sakene også, og det gjør vi nå.

Tidligere saker med feil

Værstat har også tidligere påpekt feil til NRK som gjelder skred. I juli 2020 skrev NRK om et skred i Jølster, og brukte skadestatistikk fra Finans Norge til å konkludere om utviklingen i skred i Norge. Etter Værstat påpekte dette korrigerte NRK saken, med merking:

Artikkelen er oppdatert 27.07 kl. 13.00 med at statistikken til Norsk Naturskadepool syner at det er rapportert inn fleire skader etter skred i sommarmånadene, ikkje skred.

I 28. desember 2022 så skrev Værstat om en NRK sak som gjaldt utviklingen i havisen. Saken inneholdt flere kildefeil, og en av feilene ble rettet av NRK uten merking. Etter at Værstat skrev om saken ble saken ble merket.

Saken ble gjenstand for behandling i Kringkastingsrådet, hvor Værstat mener NRK fremmet usanne påstander om kommunikasjonen mellom Værstat og NRK i saken. NRK har nektet å korrigere en annen kildefeil i saken, denne feilen er fortsatt ikke korrigert.

Værstat sin vurdering

Værstat mener saken viser urovekkende praksis i NRK. Det er dokumentert gjentatt mangelfull merking av korrigeringer av artikler.

Selv etter behandling av tilsvarende sak i Kringkastingsrådet, så ser det fortsatt ut til å være en ukultur hvor NRK unnlater å informere publikum om feilinformering og korrigering av saker etter publisering.

Værstat har også dokumentert gjentatte feilaktige påstander i NRK om skredutviklingen. Selv etter at Værstat har påpekt feil, så har NRK fortsatt å fremme feilaktige påstander om skredutviklingen i Norge.

Slik situasjonen er per i dag, så kan vi ikke vite om en artikkel fra NRK er korrigert etter publisering eller om det er tidligere er blitt gitt feilaktige opplysninger.


Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?

  • Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 64 75 94, eller les om muligheter for regelmessige bidrag.

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.