Rekordestimat for global temperaturer for september ifølge EUs klimabyrå

Værstat har mottatt en pressemelding fra EUs klimabyrå, Copernicus. Meldingen beskriver estimerte globale temperaturavvik for september måned fra 1940 til 2023.

Copernicus klimaendringstjeneste bistår ifølge byråets nettside EUs omstillings- og skadebegrensingspolitikk ved å gi konsistent og autorativ informasjon om klimaendringer.

Bli medlem i Værstats nyhetsbrev og få med deg når Værstat publiserer nye saker. NB! I den senere tid har jeg begynt å få en del henvendelser om at nyhetsbrevene havner i spamfilteret, så sjekk spaminnboksen.

Klimabyrået konkluderer følgende om september 2023:

  • September 2023 var den varmeste September registrert, med en estimert luftoverflatetemperatur på 16,38 grader celcius, 0,93 grader over klimanormalen for 1991-2020.
  • September 2023 er estimert til det høyeste temperaturavviket for noen måneder registrert i beregningsmodellen.
Estimerte temperaturavvik mot referanseperioden 1991-2020, september måned 1940 til 2023

Usikkerhet knyttet til estimatene?

Det er viktig å merke seg at estimatene ikke er målinger av temperatur, men er verdier basert på en estimeringsmodell kalt ERA5. Slik omtaler klimabyrået modellen (fritt oversatt):

ERA5 kombinerer store menger historiske observasjoner til globale estimater ved å bruke avansert modellering og dataassimileringssystemer.

EUs klimabyrå omtaler ikke hvilken usikkerhet det er knyttet til de estimerte verdiene for globale temperaturer.

Tidligere har Værstat dokumentert systematiske feilaktige estimater for norske temperaturer ved å sammenligne modellerte estimater mot faktisk observasjonsdata. Spesielt Tromsø skilte seg ut, men Svalbard lufthavn og Bergen viste også betydelige avvik. For februar 2023 viste ERA5 månedsmiddelverdi på 5,3 grader over klimanormal 1991-2020 for Tromsø, mens Meteorologisk institutt viste 2,7 grader.

Svalbard lufthavn viste 0,7 grader høyere verdi enn månedsmiddel basert på observasjoner, mens Bergen viste 0,2-0,5 grader for høye verdier.

Værstat tok kontakt med EUs klimabyrå, som forklarte at problemet sannsynligvis skyldtes komplekst terreng og at de akter å forbedre dette ved neste versjon av ERA-modellen. De hevder problemet er “veldig lokalisert” og derfor ikke ugyldiggjør de europeiske temperaturestimatene.

De forklarer følgende om de feilaktive estimatene for Tromsø (fritt oversatt):

Våre eksperter har undersøkt månedsavviksforskjellene mellom ERA5 og statsjonsobservasjonene fra Tromsø tilbake til 1979 for februar. De har konkludert at avvik på 2,6 grader eller mer (enten positivt eller negativt) ikke er uvanlig i perioden 1979 til 2023. Denne begrensede undersøkelsen har også avslørt en større temperaturøkning i ERA5 enn det observasjonene fra Tromsø viser, spesielt siden 2010. Dette er noe som må undersøkes nærmere.

Når Værstat spurte om ikke disse problemene burde informeres om svarte EUs klimabyrå følgende (fritt oversatt):

(…) vi ser det ikke nødvendig å publisere en advarsel for temperaturestimatene i Norge. Utfordringen med å produsere nøyaktige lokale luftoverflatetemperaturer langs norskekysten er rimelig godt forstått, og vil delvis bli adressert gjennom pågående arbeid med ERA6, den neste generasjon ERA som er under utvikling.

Værstat tok også kontakt med NTB og spurte om dette NTB mener dette burde opplyses, men fikk ikke svar.


Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?

  • Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 64 75 94, eller les om muligheter for regelmessige bidrag.

Illustrasjonsbilde: 45105419 © Marc Bruxelle | Dreamstime.com

2 kommentarer

  1. Værstat tok også kontakt med NTB og spurte om dette NTB mener dette burde opplyses, men fikk ikke svar. Selvsagt ikke, det finnes knapt en med realfaglig utdannelse i NTB, langt mindre noen med innsikt i8 målemotoders usikkerhet.

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.