Værstat klager Klima- og miljødepartementet inn til Sivilombudet

Værstat har gjennom gjentatte saker skrevet om en innsynsforsespørsel om Yr.no sin avpublisering av skattefinansiert innhold fra nettsiden.

Yr.no sletter historikk og funksjonalitet (15.10.2021)

NRK og MET ønsker hemmelighold om slettepraksis i Yr (15.11.2021)

Kulturdepartementet opprettholder hemmelighold om Yr.no (10.12.2021)

Klima- og miljødepartementet opphever vedtak om hemmelighold om Yr.no (19.05.2022)

Gjennomslag for Værstat – MET snur delvis om innsyn i Yr.no (08.09.2022)

I den siste saken beskrev Værstat hvordan Værstat fikk et prinisipelt viktig gjennomslag for åpenhet i Meteorologisk institutt (MET) vedrørende Yr.no. Værstat har nå klaget på avslaget på innsyn i NRK-dokumenter arkivert hos MET.

MET mener de har taushetsplikt vedrørende disse dokumentene, da NRK hevder de er “drifts eller forretningshemmeligheter etter Forvaltningsloven §13 (1) nr. 2”.

Værstat er uenig i vurderingen, og har derfor sendt klage til Sivilombudet. I klagen anfører Værstat at vedtaket omgår NRK-unntaket i Forskrift til offentlighetsloven. Forskriften gir NRK unntak fra offentlighetsloven for “dokumenter hos NRK AS som er knytte til redaksjons- og programverksemda i selskapet”. Altså kun interne dokumenter hos NRK AS.

Dokumentene saken gjelder er delt med MET, og er derfor utenfor NRK-unntaket i forskriften.

Dersom NRK gis anledning til å få en generell anledning til å anse dokumenter som “drifts- eller forretningshemmeligheter”, så innebærer dette i praksis en omgåelse av begrensningen i forskriften. Da utvides unntaket til å også gjelde utenfor NRK AS.

NRK og Kulturdepartementet ga Værstat avslag på innsyn i dokumentene med henvisning til nettopp NRK-unntaket i forskriften. Dette er beskrevet i artikkelen per 10.12.2021 lenktet til ovenfor.

Værstat mener at den fjerde statsmakt må ha en armlengdes avstand til maktapparatet i Norge. Dersom man innleder samarbeid, så må dette være under forutsetning om anledning til offentlig ettersyn gjennom ordinær behandling av dokumenter gjennom offentlighetsloven.

Uryddig sammenblanding mellom dominerende medier og maktapparatet utenfor offentlig ettersyn kan få betydelige negative konsekvenser for det norske samfunnet på sikt.


Støtte Værstat?

Liker du innholdet i denne artikkelen, og vil lese mer om værstatistikk?

  • Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 64 75 94, eller les om muligheter for regelmessige bidrag.

3 kommentarer

  1. Det kan virke som NRK bevisst forsøker å unndra seg offentleglova ved å bruke utenforstående samarbeidspartnere. I 2018 brukte NRK sannsynligvis et falskt dokument for å sverte Klimarealistene. Da Klimarealistene med henvisning til offentleglova ba om å få utlevert dokumentet, henviste NRK til produksjonsselskapet som hadde laget TV-programmet Folkeopplysningen.

Noe å tilføye eller spørsmål? Kommenter her.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.